Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından deprem bölgesinde, tüm uyarılara rağmen, yeniden yapılaşmaya yönelik ihale ve inşa süreçleri başlatıldı. İhalelerin verildiği şirketler ise yine şaşırtmadı.

5 MİLYAR LİRALIK İHALE

Bitlis’in Ahlat ilçesine yaptığı bin kişilik okul 2011 yılındaki Van depreminde büyük hasar gören Kuzu Grup’a, pazarlıkla 4,6 milyar liralık afet konutu ihalesi verildi.

KUZU GRUP'A 2 BİN 313 KONUT İHALESİ

BirGün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, iktidar TOKİ aracılığıyla zemin etütleri yeterince yapılmaması, artçıların sürmesi gerekçesiyle yapılmasına itiraz edilen deprem konutlarının ihalelerini hızla sürdürüyor. Yaklaşan seçimler nedeniyle TOKİ'nin ara vermeden yaptığı ihalelerden en büyüğü tamamlandı. Pazarlıkla yapılan ihale AK Parti'nin gözde inşaat şirketlerinden Kuzu Grup’a verildi. Kuzu Grup, Hatay’ın Antakya ilçesine 2 bin 313 konut inşa edecek, altyapı ve çevre düzenlemesini gerçekleştirecek.

DEPREM SONRASI EN BÜYÜK İHALE

Depremlerden sonra yapılan ihalelerin en büyüğünü alan Kuzu Grup’un deprem sicilinde inşa ettiği ve Van depreminde büyük hasar gören okul bulunuyor. 2000 yılında Bitlis’in Ahlat ilçesinde inşa edilen bin öğrenci kapasiteli Yunus Ensari İlköğretim Okulu, 2011‘de yaşanan depremde kullanılamaz hale geldi. 10 yıllık yeni bir okulun bu derece zarar görmesi üzerine yapılan suç duyuruları Milli Eğitim Bakanlığı’nın soruşturma izni vermemesi nedeniyle sonuçsuz kaldı.

EMİNE ERDOĞAN’A OKUL JESTİ

AK PARTİ iktidarları döneminde TOKİ ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere aldığı kamu ihaleleri ile büyüyen Kuzu Grup’un sahibi Güven Kuzu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın hemşehrisi. Kuzu, 2013 yılında Siirt’te yaptırdığı iki okula da Emine Erdoğan’ın annesi Hayriye Gülbaran ile babası Cemal Gülbaran’ın isimlerini verdi.

ELAZIĞ'DAN MİLLETVEKİLİ ADAYI OLMUŞTU

Kuzu Grup, TOKİ’nin lüks konut ihaleleri ile Sağlık Bakanlığı’nın hastane yapım işlerini de üstlendi. Ayrıca deprem sonrası Van’da afet konutu, okul ve cami inşaatı da yaptı. İhale zincirinde iktidara yakınlığıyla bilinen Ziver Petrol isimli şirket de sözleşme bedeli ile dikkati çeken bir ihale aldı. 666 milyon 666 bin 666 lira, 66 kuruşluk sözleşme bedeli olan ihale çerçevesinde şirket Elazığ’a 357 afet konutu inşa edecek. TOKİ’nin yanısıra Karayolları ve Devlet Su İşleri gibi yatırımcı kamu kuruluşlarının ve il özel idarelerinin ihalelerini üstlenmesiyle bilinen şirketin sahibi 2015 seçimlerinde Elazığ’dan AK Parti milletvekili aday adayı olmuştu.