Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin 8 Kasım tarihli kararına, Yediler Parkı'nda düzenlediği basın açıklamasıyla tepki gösterdi. Açıklamada "Tüm yetkilerin sarayda toplandığı tek adam rejimine ve yargı eliyle başlatılan anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışan bu darbe girişimine karşı özgür ve demokratik bir ülke için ayağa kalkma zamanıdır" denildi.

'YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ ÜYELERİ AÇIĞA ALINARAK YARGILANMALI'

Platform adına basın açıklamasını okuyan Av. Heval Yıldız Karasu, Yargıtay kararının, Anayasa’nın 153. maddesindeki “AYM kararları (…) yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” hükmünün açık ihlali olduğunu vurgladı.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyelerinin hem şahsi hem de görev suçu işlediğini söyleyen Yıldız Karasu, şunları dile getirdi:

AK Partili belediye, köy yolu için ayrılan bütçeyle AFAD'a araç alacak AK Partili belediye, köy yolu için ayrılan bütçeyle AFAD'a araç alacak

"En üst yargı makamı olan AYM’nin kararları nihaidir. Hukuki hiçbir dayanağı olmayan, Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışan bu girişim amasız, fakatsız bir darbe girişimidir. Anayasayı ve AYM kararını tanımayan ve AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunan hakimler hakkında derhal soruşturma başlatılmalı ve açığa alınarak yargılanmalıdır."

'ANAYASAL DÜZENİ ORTADAN KALDIRMAYA ÇALIŞAN BİR KALKIŞMA GİRİŞİMİ'

"Erdoğan’ın açıklamalarına değin yaşananları bir 'yargı krizi' olarak tarif etmek mümkündü, ancak bunun artık net bir biçimde iktidarın başını çektiği, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışan bir kalkışma girişimi olduğu açıktır" ifadelerini kullanan Yıldız Karasu, bütün muhalefet ve demokrasi güçleriyle birlikte bu girişimin karşısında olacaklarını belirtti.

Yıldız Karasu, son olarak şunları kaydetti: "Tüm yetkilerin sarayda toplandığı tek adam rejimine ve yargı eliyle başlatılan anayasal düzeni ortadan kaldırmaya çalışan bu darbe girişimine karşı özgür ve demokratik bir ülke için ayağa kalkma zamanıdır. Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu olarak bu girişim karşısında tüm gücümüzle ve kararlılığımızla duracağız. Eşit ve hukuk ve adaletten yana bir memleket mücadelesinde bir adım geri atmayacağımızı ilan ediyoruz."