Çalışma, dişilerin 50'li yaşların sonlarına kadar cinsel olgunluğa ulaşmadığını, erkek coelacanthların ise 40 ila 69 yaşlarında cinsel olarak olgunlaştığını söyledi ve belki de en tuhafı, araştırmacılar balıklarda hamileliğin yaklaşık beş yıl sürdüğünü düşünüyorlar.

Yaklaşık 400 milyon yıldır var olan coelacanthların 1938'de Güney Afrika açıklarında canlı olarak bulunana kadar soylarının tükendiği düşünülüyordu. Bilim adamları uzun zamandır coelacanthların yaklaşık 20 yıl yaşadığına inanıyorlardı. 

YANLIŞ HESAPLANMIŞ

Ancak CurrentBiology'de yayınlanan bir araştırmaya göre, Fransız bilim adamları balıkları tarihlemek için standart bir teknik uygulayarak aslında bir yüzyıla yakın yaşadıklarını hesapladılar.Geçmiştebilim insanları, belirli bir coelacanth ölçeğinde büyük çizgileri sayarak balık yaşlarını hesaplamışlardı. Ancak Fransız bilim insanları, onların, balığın yaşını belirlemek için kullanılan teknik olan polarize ışık kullanılarak görülebilen daha küçük çizgileri kaçırdıklarını buldular.

Fransa'nın deniz araştırma enstitüsünde bir deniz evrimi ekoloğu olan yazar Bruno Ernande, polarize ışığın her büyük hat için beş küçük çizgi ortaya çıkardığını söyledi. Araştırmacılar, daha küçük çizgilerin bir yıllık coelacanth yaşıyla daha iyi ilişkili olduğu sonucuna vardılar - ve bu, en eski örneklerinin 84 yaşında olduğunu gösterdi.

‘’5 YIL GEBELİK ÇOK İLGİNÇ’’

Tekniği kullanarak, bilim adamları iki embriyo üzerinde çalıştılar ve en büyüğünün beş yaşında ve en küçüğünün dokuz yaşında olduğunu hesapladılar. Böylece, Ernande, canlı doğum yapan coelacanthlarda hamileliğin en az beş yıl sürdüğünü düşündüklerini söyledi.

Scripps Oşinografi Enstitüsü'nden Harold Walker, bu beş yıllık gebeliğin balık veya herhangi bir hayvan için "çok garip" olduğunu söyledi.
(AP)