Ulusal Kurumlar Arası İtfaiye Merkezi'nden (NIFC) elde edilen rakamlarda, 2021 yangın sezonu, 10.6 milyon dönümden fazla alanın yandığı geçen yıl kırılan rekorları kırma yolunda olduğu görüldü. NIFC'ye göre, batının yüzde 90'ından fazlası resmi olarak kuraklık içinde ve son sıcak hava dalgaları Pasifik kuzeybatısı, kuzey Büyük Havzası ve Kuzey Kayalık Dağları'nda sayısız rekor kırdı.

İKİ AYRI YANGIN BİRLEŞTİ

Dixie yangını, hafta sonu boyutunda patladıktan ve ayrı bir yangınla birleştikten sonra Kaliforniya'daki en büyük yangın haline geldi. Dixie yangını 197 bin 500 dönümü yaktı ve yüzde 22'si kontrol altına alındı. Yetkililer, 16 ev ve diğer yapıların yıkıldığına dair ilk tahminde bulundular, ancak gerçek sayının daha yüksek olduğu varsayılıyor.

Cal Fire Halk Bilgilendirme Görevlisi Rick Carhart, hasar tespit ekiplerinin henüz yanmış bölgelere erişemediğini söyledi. Carhart, “Sorunun bir kısmı, çok dumanlı olduğu için fiziksel olarak hiçbir şey görememeleriydi” dedi. Bu arada, 10 bin 700'den fazla ev tehdit altında ve üç ilçedeki topluluklarda tahliye emri verildi.

KONTROL ALTINA ALINAMIYOR

Yetkililere göre, Oregon'da 409 bin 600 dönümden fazla yanmış olan batıdaki en büyük orman yangını olan Bootleg yangını da hafta sonu boyunca düzensiz koşullara neden olarak doğu çevresi boyunca bir kasırga oluşturdu. Yangın yüzde 53 oranında kontrol altına alındı, ancak alevleri yakmaya devam eden kuru kereste ve çalılar yanıyor ve bölgede yağmur ihtimali çok az. Pazartesi günü bölge için kuru yıldırım bekleniyor, ancak daha soğuk sıcaklıklar ve daha yüksek nemin de yangınla mücadeleye yardımcı olması bekleniyor.

YENİ ‘ISI KUBBESİ’ BEKLENİYOR

Muazzam bir "ısı kubbesinin" batı ve orta Kaliforniya ve Pasifik'in kuzey batısından Great Plains ve Great Lakes'e kadar sıcaklıkları artıracağı tahmin edildiğinden, önümüzdeki günlerde başka bir aşırı sıcak dalgası bekleniyor. Sıcaklıkların bazı bölgelerde ortalamanın 15 ila 25 derece üzerinde olması bekleniyor ve sıcaklık rekorları kırabilir. Aşırı sıcaklık, hali hazırda orman yangınları tarafından küle dönen bölge genelinde yeni yangın riskini artıracak.


(Guardian)