Taliban Pazar günü Afgan başkentini ele geçirdiğinden beri, yüzlerce kişi ülkeden kaçma umuduyla şehrin havaalanında toplandı. Hafta sonu kaotik sahnelerin ortasında insanlar, pistte hızlanan bir ABD Hava Kuvvetleri uçağının yanında koşarken görüntülendi ve birkaç adam uçağa tutundu.

5 KAT FAZLA YÜK TAŞIDI

Sosyal medyada yayınlanan üzücü videoda, havalandıktan sonra iki kişinin C-17 uçağından düştüğü görüldü. Afgan haber ajansı Ariana, kargaşada ölenlerden birinin USAF Boeing C-17'den düşen 19 yaşındaki futbolcu Zaki Anwari olduğunu söyledi.

Anwari'nin Hamid Karzai Havaalanı’ndan hareket eden Amerikan askeri uçağını dışarıdan tutmaya çalıştığına inanılıyor.Kabil'den ayrılan bir C-17 Globemaster, yüzlerce kişiyi uçağa akın ettikten sonra, önerilen yükünün beş katından fazla kişiyi taşıdı.

ABD Hava Kuvvetleri Özel Soruşturma Ofisi (OSI), bir C-17 uçağıyla ilgili tüm mevcut bilgileri ve sivil kayıpları gözden geçirdiğini söyledi. Açıklamada, "Kalkış sırasında uçaktan düşen insanların çevrimiçi videolarına ve basında çıkan haberlere ek olarak, Katar'daki El-Udeid hava üssüne indikten sonra C-17'nin tekerlek boşluğunda insan kalıntıları bulundu" denildi.

GÜVENLİK ENDİŞESİ SÜRÜYOR

ABD askerlerinin insanları dağıtmak için havaya ateş açtığı Kabil'deki kaosta en az beş kişinin öldüğü düşünülüyor. ABD ve NATO güçleri için çalışanların güvenliğine ilişkin korkular, Norveç Küresel Analizler Merkezi tarafından hazırlanan ve Taliban'ın "hedefin aile üyelerini tutukladığını ve/veya öldürmek veya tutuklamakla tehdit ettiğini" söyleyen sızdırılmış bir BM raporuyla doğrulanmış gibi görünüyor. 
 

(Guardian)