Araştırmacılar, Kenya'nın kıyı düzlüğünün tropikal yüksek kesimlerindeki Panga ya Saidi mağarasının ağzındaki korunaklı bir çıkıntının altındaki zemini kazarken hassas ve bozulmuş kemikleri keşfettiler.

Kemiklerin dizilişi, Swahili dilinde çocuk anlamına gelen Mtoto adlı üç yaşındaki çocuğun bacakları göğsüne sıkıştırılmış şekilde yerleştirildiğini ve belki de başı bir yastığın üzerine
gelecek şekilde bir kefene sarıldıktan sonra toprağa nazikçe sarıldığını gösteriyor.

‘’ZAMAN FARKINA RAĞMEN ANLAYABİLECEĞİMİZ BİR AN’’

Almanya’daki Max Planck İnsanlık Tarihi Bilimi Enstitüsü'nde insan evrimi ve tarih öncesi profesörü Michael Petraglia, “Bu oldukça muhteşem. Afrika'daki en eski insan cenazesi. Bize
bilişimiz, sosyalliğimiz ve davranışlarımız hakkında bir şeyler anlatıyor ve bugün hepsi bize çok tanıdık geliyor" dedi.

Projenin baş araştırmacısı Prof. Nicole Bovin şunları söyledi:

*Afrika'nın türümüzün doğum yeri olmasına rağmen, erken Afrika cenazeleri nadirdir. Zamanın bir anının bu kadar anlık görüntüsüne erişmemiz inanılmaz derecede enderdir, özellikle de çok eski bir an. 

*Cenaze töreni bizi çok üzücü bir ana götürüyor... bizi ayıran engin zamana rağmen insanlar olarak anlayabileceğimiz bir an.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)