Ekolojist Avukat Arif Ali Cangı, Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de aylardır köylülerin korumak için nöbet tuttuğu Akbelen ormanında, zeytin ağaçlarının YK enerji tarafından sökülmeye başlandığını duyurdu.

'ZEYTİNLİK SAHALARI DARALTILAMAZ'

Cangı sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Danıştay 8. Daire bir türlü yürütmeyi durdurma kararını vermedi. YK Enerji Şirketi de bunu fırsat bildi, İkizköy'de zeytinleri sökmeye kalkıştı.Yasaya açıkça aykırı bu işe kim izin verdi? İzin verenlerin, göz yumanların idari ve cezai sorumlulukları olacaktır. Yasa çok açık "Zeytincilik sahaları daraltılamaz", gerekçesi ne olursa olsun zeytinler"izinsiz kesilemez, sökülemez" dedi.

Akbelen'de zeytin ağaçlarının sökümü başladı!

Limak Holding’e bağlı Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim AŞ’ye bağlı ekipler, sabah saatlerinde bölgeye gelerek yaklaşık 30 zeytin ağacını kesti. Köylülerin haber alıp, kesim yapılan bölgeye gelmeleri üzerine şirket elemanları kesimi bırakarak, bölgeden ayrıldı. 

ATAL: JANDARMANIN MÜDAHALESİ İLE DURDURULDU

Avukat İsmail Hakkı Atal ağaçların sökülmesine ilişkin yaptığı açıklamada, “Sabah şirkete ait, kamyonların zeytinleri bu uydurma yönetmeliğe dayanarak zeytinleri taşımak üzere geldiğini haber aldık. 20-30 ağacı sökmüşlerdi yerinden. Jandarmaya ihbarda bulunduk. YK Enerji ve Limak’a özel çıkarılan yönetmeliğin uygulanma kabiliyeti yoktur. Madenciler üç kilometreden daha fazla yaklaşamazlar. Jandarmaya bunun aksi yönünde savcı talimat verecekse, yazılı emir isteyin o zaman savcı yargılanır dedik. Şirket jandarmanın müdahalesi üzerine durduruldu” dedi.

'SORUMLUSU AKP İKTİDARI VE TAYYİP ERDOĞAN’DIR'

Zeytin sahasında kesim yapılmasını sert eleştiren CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, “Beşli çete fırsattan istifade zeytin ağaçlarına saldırdı. Bu yönetmeliğin adrese teslim olduğunu söylemiştik. Beşli çete için adrese teslim yönetmelik çıktı demiştik. Bunun doğruluğu da bugün belli olmuştur. Kesilen her zeytin ağacı için anayasa suçu işlenmiştir. Bu suçun faili AKP iktidarı ve onların Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır ” dedi. 

KÖYDE NÖBET SAYISI ARTTI

Milas Akbelen Ormanları’nda, maden şirketine karşı aylardır ormanda nöbet tutan yöre halkı, sabah yapılan kesimin ardından nöbet sayısını artırma kararı aldı. Zeytin ağaçlarının her zamankinden çok daha fazla kesilme tehditi altında bulunduğunu ifade eden köy halkı, dayanışmayı büyütme çağrısı yaptı. 

İkizköylüler, 35 bin zeytin ağacının kömür enerjisi için yok edilmeye çalışıldığını belirterek aylardır ormanlarını korumak için nöbet tutuyor.