CHP Kadın Kolları genel Başkanı Aylin Nazlıaka ve beraberindeki heyet, 81 ilde kadınların sorunlarını dinleyip haklarını anlatacakları "YaşamHak" projesi kapsamında Ordu'daydı. 

İl Kadın Platformu Temsilcileri, ilçe örgüt temsilcilerinin katılımıyla İl Başkanlığı'nda "YaşamHak" projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Toplantı salonunda, koltuklara erkekler tarafından öldürülen kadınların fotoğrafları konuldu. Toplantıda konuşan Nazlıaka, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Süleyman Aslan'ın TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu'nda yaptığı sunumu eleştirerek, Aslan'ı istifaya çağırdı.

Nazlıaka, Arslan'ın uzaklaştırma kararını "insan hakları ihlaline dönüşebilir. 6284 yasası kadına yönelik şiddeti arttırıyor" şeklinde niteleyen sözlerine ve kullandığı "15 yaşında nikahsız cinsel ilişkiler yasalken nikahlı birlikteliklerin suç olması insan haklarına aykırıdır" ifadelerine tepki gösterdi.

Nazlıaka, "Bunu söyleyecek kadar aklını yitirmiş birisinden bahsediyoruz. Bu kişi derhal istifa etmelidir. Erken yaşta evlilikler çocuğa yönelik şiddettir" dedi.

"KADINA, 'SUS SUSABİLDİĞİN KADAR' MESAJI VERDİLER"

Nazlıaka, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun'un adının değiştirilmesini hatırlatarak şunları söyledi:

"Kadın Yönelik Şiddeti Koruma kanununun adına, 'Aileyi koruma' eklediler. Kadınlara, ‘Sus susabildiğin kadar, aileyi korumak senin görevindir’ mesajı verdiler. AKP'nin önceliği hep ailenin korunması. Tabii ki aile toplumun en temel yapı taşıdır. Kadının her daim şiddetle burun buruna kaldığı aileler elbette korunmamalıdır. Kadını iki cinsiyetten biri değil, ikinci cinsiyet olarak görenler bu bakış açısında değiller. 'Kadın erkek eşitliğine inanmıyorum' diyenler bu bakış açısında değiller."

"ÇOCUKLARIN İSTİSMARINA 'BİR DEFADAN BİR ŞEY OLMAZ' DİYEN BAKANLAR OLDU"

Nazlıaka, "Şahsım hükümetinin döneminde biz, skandal vakalara şahitlik etmek zorunda kaldık" dedi ve iktidara şu sözlerle tepki gösterdi:

"Çocukların istismara uğradığı dönemde 'bir defadan bir şey olmaz diyen' bakanlar oldu. Çocuğa yönelik istismarı yönetemeyince, 'çocuklarınıza çığlık atmayı önerin' diyen bakanlar oldu. İstanbul Sözleşmesi'ni kötülemek amacıyla fesihten sonraki 34 günde 25 kadın katledildi diyerek 25 kadının katlini başarı hikayesi olarak sunan bakan oldu. Biz bu skandallarla mücadele ederken, Erdoğan akıllara ziyan bir açıklama yaptı. Akşener'e saldırıyı kınamasını beklerken "az bile yapılmış, daha bunlar iyi günler" dedi. Bu açıklamaları kınıyoruz."

 (ANKA)