İşlenmiş gıda tüketmeyenlerle karşılaştırıldığında, yüksek miktarda işlenmiş gıdalar tüketenlerin bunama geliştirme olasılığı daha yüksek görünmektedir. Ayrıca, abur cubur tüketimindeki her yüzde 10'luk artış için araştırmacılar, bilişsel gerilemeyle ilgili hastalık teşhisi konma olasılığında yüzde 25'lik bir artış gördü.

ESKİ ÇALIŞMALARI DESTEKLİYOR

Bu ilişkinin nedeni henüz net değil, ancak Amerikan Nöroloji Akademisi'nden bilim insanları, önceki çalışmaların vücudumuza ne koyduğumuz ile zihni nasıl etkilediği arasındaki bağlantıyı desteklediğini söylediler. Aşırı işlenmiş gıdalar, yüksek şeker, yağ ve tuz yüzdelerinin yanı sıra protein ve lif eksikliği ile tanımlanır.

Çin'deki Tianjin Tıp Üniversitesi'nden Huiping Li, yaptığı açıklamada, "Ultra işlenmiş yiyeceklerin kullanışlı ve lezzetli olması gerekiyor, ancak bir kişinin beslenmesinin kalitesini düşürüyor. Bu gıdalar ayrıca, diğer çalışmalarda düşünme ve hafıza becerileri üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilen, ambalajdan veya ısıtma sırasında üretilen gıda katkı maddeleri veya moleküller içerebilir" dedi. 

Li, "Araştırmamız, ultra işlenmiş gıdaların artan demans riski ile ilişkili olduğunu bulmakla kalmadı, bunları sağlıklı seçeneklerle değiştirmenin demans riskini azaltabileceğini buldu" diye ekledi. 

AZALTANLAR KARLI ÇIKIYOR

Araştırmacılar, analizleri için yaklaşık yarım milyon İngiliz’in tıbbi bir veri tabanı olan UK Biobank'tan yararlandı ve daha önce demans öyküsü olmayan 55 yaş ve üstü 72 bin 83 uygun katılımcı belirledi. Araştırma daha sonra, her gün yedikleri aşırı işlenmiş gıdaların yüzdesine dayalı olarak en düşükten en yükseğe doğru bir ölçekte dört gruba ayrıldı.

Aşırı işlenmiş gıdalar, en düşük abur cubur alımında olanların ortalama günlük beslenmesinin yüzde 9'unu oluşturuyor. Spektrumun diğer ucunda, aşırı işlenmiş gıdalar, insanların her gün yediklerinin yaklaşık yüzde 28'ini oluşturuyordu. Ortalama 10 yıl boyunca katılımcıları takip eden araştırmanın sonunda, mevcut rapora dahil olanlardan 518'i demans geliştirdi. 

Araştırmacılar, demansın yaş, cinsiyet ve aile hekimliği geçmişi gibi yüksek risk faktörlerini hesaba kattıktan sonra, ultra işlenmiş gıda tüketimindeki her yüzde 10'luk artış için yüzde 25 daha yüksek demans riski buldular. Tersine, abur cubur alımını yüzde 10 azaltanlar, yüzde 19 daha düşük demans gelişme riskinden yararlandı. (New York Post)