Bir araştırmaya göre, emisyonlar yılda bir milyar ton karbondioksite denk geliyor.Araştırmacılar, dev ormanın daha önce iklim krizine neden olan emisyonları emen bir karbon yutağı olduğunusöyledi.

ANA SEBEP ORMAN YANGINLARI

Emisyonların çoğuna, çoğu kasıtlı olarak sığır eti ve soya üretimi için araziyi temizlemeye sebep olan yangınlar neden oluyor. Ancak yangınlar olmasa bile, daha yüksek sıcaklıklar ve kuraklıklar, Güneydoğu Amazon'un karbondioksit kaynağı haline geldiği anlamına geliyor.

Büyüyen ağaçlar ve bitkiler, 1960'tan bu yana tüm fosil yakıt emisyonlarının yaklaşık dörtte birini aldı ve Amazon en büyük tropikal orman olarak önemli bir rol oynuyor. Bilim adamları, Amazon'un karbondioksit yakalama gücünü kaybetmesinin, fosil yakıtlardan kaynaklanan emisyonları azaltmanın her zamankinden daha acil olduğuna dair sert bir uyarı olduğunu söyledi.

UÇAKLARLA İNCELENDİ

Araştırma, son on yılda ormanın 4 bin 500 metre yukarısındaki karbondioksit seviyelerini ölçmek için küçük uçaklar kullandı ve tüm Amazon'un nasıl değiştiğini gösterdi. Amazon'un bir karbondioksit kaynağı haline geldiğini gösteren önceki çalışmalar, bulut örtüsü tarafından engellenebilecek uydu verilerine veya geniş bölgenin yalnızca küçük bir bölümünü kaplayabilen ağaçların zemin ölçümlerine dayanıyordu.

Bilim adamları, Amazon'un bir kısmının yangınlar olmasa bile karbon yaydığının keşfinin özellikle endişe verici olduğunu söyledi. Bunun büyük olasılıkla her yılki ormansızlaşmanın ve bitişik ormanları gelecek yıl daha hassas hale getiren yangınların sonucu olduğunu söylediler. Bölgedeki yağmurun çoğunu ağaçlar üretir, bu nedenle daha az ağaç daha şiddetli kuraklık ve sıcak hava dalgaları ve daha fazla ağaç ölümü ve yangın anlamına gelir.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun hükümeti, yangınlar 2007'den bu yana Haziran ayında en yüksek seviyesine çıkarken, 12 yılın en yüksek seviyesine yükselen daha fazla ormansızlaşmayı teşvik ettiği için sert bir şekilde eleştirildi.

3 KAT FAZLA KARBONDİOKSİT ÜRETİYOR

Brezilya'daki Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü'nden LucianaGatti, “İlk çok kötü haber, orman yakmanın ormanın emdiğinden yaklaşık üç kat daha fazla karbondioksit üretmesidir. İkinci kötü haber ise, ormansızlaşmanın yüzde 30 veya daha fazla olduğu yerler, ormansızlaşmanın yüzde 20'den az olduğu yerlerden 10 kat daha fazla karbon emisyonu gösteriyor” dedi. 

Gatti, ‘’Daha az ağaç, daha az yağmur ve daha yüksek sıcaklıklar demekti, bu da kalan orman için kurak mevsimi daha da kötü hale getirdi. Ormanı kontrolsüz yangınlara karşı daha duyarlı hale getiren çok olumsuz bir döngümüz var" diye ekledi. 

Amazon'dan gelen kereste, sığır eti ve soyanın çoğu Brezilya'dan ihraç ediliyor. Gatti, "Amazon'u kurtarmak için küresel bir anlaşmaya ihtiyacımız var" dedi. Bazı Avrupa ülkeleri, Bolsonaro Amazon'daki yıkımın üstesinden gelmek için daha fazlasını yapmayı kabul etmedikçe, Brezilya ve diğer ülkelerle ticaret anlaşmasını bloke edeceklerini söylediler.

‘’ETKİLEYİCİ BİR ÇALIŞMA’’

Nature dergisinde yayınlanan araştırma, 2010'dan 2018'e kadar Brezilya Amazon'daki dört bölgede yangınlar tarafından üretilen 600 dikey karbondioksit ve karbon monoksit profilinin alınmasını içeriyordu. University College London'dan Prof. Simon Lewis, "Bu gerçekten etkileyici bir çalışma" dedi. "İki haftada bir uçmak ve dokuz yıl boyunca tutarlı laboratuvar ölçümlerini sürdürmek inanılmaz bir başarı."

Colorado Eyalet Üniversitesi'nden Prof. Scott Denning, hava araştırma kampanyasının kahramanca olduğunu söyledi. Denning, "Güneydoğuda, orman artık ölmekten daha hızlı büyümüyor. Bu kötü, gezegendeki en verimli karbon emicinin bir lavabodan bir kaynağa geçmesi, fosil yakıtları düşündüğümüzden daha hızlı ortadan kaldırmamız gerektiği anlamına geliyor’’ dedi. 

(Guardian)