Kentin köle ticaretindeki rolüyle ilgili tartışmalar yıllardır sürüyor, ancak George Floyd'un ölümünü izleyen ırksal adaletsizlikle ilgili küresel hesaplaşmanın ortasında daha fazla dikkat çekti.

RESMİ ÖZÜR YOK

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema, “Sömürge köleliğinin büyük adaletsizliğini şehrimizin kimliğine kazımanın zamanı geldi. Çünkü geçmişte acı çekenkişilerin hükümeti olmak istiyoruz"diyerek, “Bugün yaşayan tek bir Amsterdamlının geçmiş için suçlanamayacağını” vurguladı.

Hollanda hükümeti geçmişte ulusun kölelikteki tarihsel rolünden duyduğu derin üzüntüyü dile getirdi, ancak resmi bir özür dilemedi. Başbakan Mark Rutte geçen yıl böyle bir özrün toplumu kutuplaştırabileceğini söylemişti.

Geçen aylarda konuyu tartışan bağımsız bir komisyon, merkezi hükümete özür dilemesini tavsiye eden ve bunun "tarihi acıların iyileşmesine yardımcı olacağını" söyleyen bir rapor yayınladı.

BAKAN ÇAĞRIYA KULAK VERMEDİ

İçişleri Bakanı KajsaOllongren, belediye başkanının konuştuğu Amsterdam'daki törene katıldı, ancak hükümetin özür çağrısına doğrudan yorum yapmadı.

Siyahi bir aktivist ve aktör olan Patrick Mathurin, ‘’Hollanda'da bazılarının ülkenin sömürge geçmişini görmezden gelmeye çalıştığını, ancak aktivizmimiz aracılığıyla onları buna bakmaya zorladığımızı söyleyerek, ‘’Tabii ki George Floyd'la olanlar her şeyi daha hızlı değiştirdi” dedi. 

Başkan Halsema, tarihin günümüze kadar uzanan bir gölgesi olduğunu söyledi. “Kâr ve güç açlığı içinde köleleştirilmiş insanların ticaretine katılan şehir yetkilileri ve yönetici seçkinler, bunu yaparken ten rengine ve ırka dayalı bir baskı sistemi yerleştirdiler” dedi. 


 (Guardian)