Risk istihbarat şirketi olan Verisk Maplecroft, Arjantin, Ekvador ve Sri Lanka'da enflasyon seviyeleri yükselirken bu yıl büyük çaplı protestolara sahne olduğunu, ancak en kötüsünün henüz gelmediğini söyledi.

‘BARUT FIÇILARI KIVILCIM BEKLİYOR’

Dünyadaki ülkelerin yüzde 80'inden fazlasının enflasyonu yüzde 6'nın üzerinde görmesiyle, sosyoekonomik risklerin kritik seviyelere ulaştığı belirtildi. Şirketin baş analisti Jimena Blanco, "Dünyada sadece o kıvılcımın ateşlenmesini bekleyen sayısız barut fıçısından bahsediyoruz. Bu kıvılcımın ilk olarak nereden geleceğini bilmiyoruz” dedi.

Şirket tarafından bugün yayınlanan analiz, İngiltere ve Avrupa dahil 198 ülkeden 101'inin şu anda yüksek bir çatışma ve istikrarsızlık riskine sahip olduğunu söyledi. Raporda, yalnızca küresel gıda ve enerji fiyatlarında önemli bir düşüşün artan sivil huzursuzluk eğilimini durdurabileceği belirtildi.

ENFLASYON DÖRT NALA

Araştırmayı yöneten Verisk'in Ortadoğu ve Kuzey Afrika'nın önde gelen analisti Torbjorn Soltvedt, "Bu yıl dünya çapında çok sayıda büyük protesto gördük ve enflasyonun hızlandığını görüyoruz. Paralel olarak, demokratik ülkelerde ve ifade özgürlüğünün zayıflama eğilimini gördük. Bu nedenle bu yıl çok daha fazla sivil huzursuzlukla gelecek yıla girilmesini bekliyoruz" dedi. (Guardian)