TikTok'ta kullanıcıları bayılana kadar kendilerini boğmaya teşvik eden 2021 "bayılma trendiyle" ölen iki kızın ebeveynleri ABD’de hukuki süreci başlattı. 

Sosyal medya bağımlılığı ve istismarından zarar gören çocukların ebeveynleri için yasal bir kaynak olan Sosyal Medya Mağdurları Hukuk Merkezi (SMVLC) tarafından temsil edilen, platformun “tehlikeli algoritmasının kasıtlı olarak ve tekrar tekrar” meydan okuma videolarını çocukların yayınlarına ittiğini ve onları teşvik ettiğini iddia ediyorlar. 

SMVLC'nin kurucu avukatı Matthew Bergman, "TikTok'un bu iki genç kıza ölümcül içerik göstermekten sorumlu tutulması gerekiyor. TikTok, tehlikeli olduğunu bildiği ve kullanıcılarının ölümüyle sonuçlanabilecek tehlikeli içeriği zorlayan ürünleri kasıtlı olarak tasarlamak için milyarlarca dolar yatırım yaptı” dedi. 

‘ÜNLÜ OLMAK İÇİN…’

Kurbanlardan biri, Teksas’tan sekiz yaşındaki Lalani Erika Renee Walton, "prenses gibi giyinmeyi ve makyajla oynamayı seven" "son derece tatlı ve cana yakın bir genç kız" olarak tanımlanıyor. Şikayette, Lalani'nin Nisan 2021'de sekizinci doğum günü için bir telefon aldığı ve "hızlı bir şekilde TikTok bağımlısı haline geldiği" belirtildi. “TikTok'ta ünlü” olma umuduyla sık sık şarkı söylediği ve dans ettiği videolar yayınladı.

Temmuz 2021'de ailesi, Lalani'nin boynunda kaza olarak açıkladığı morlukları fark etmeye başladı. Onlardan habersiz, haftalar önce beslemesinde ortaya çıkan bayılma yarışmasına katılmaya başlamıştı. Lalani öldüğü gün, bir aile yolculuğunda, meydan okuma gönderileri de dahil olmak üzere videoları izleyerek saatler geçirmişti. Şikayette, “Ayrıca, Bayılma Challenge yaparken bir videosunu yayınlarsa ünlü olacağına inanıyordu ve bu yüzden denemeye karar verdi. Lalani o sırada 8 yaşındaydı ve TikTok'un onu yapmaya teşvik ettiği şeyin tehlikeli doğasını takdir etmedi veya anlamadı” denildi. 

‘TEHLİKELİ VİDEOLAR ÇEKMEYECEĞİM’ SÖZÜ

Davada adı geçen diğer kurban, Wisconsin eyaletinden 9 yaşındaki Arriani Jaileen Arroyo, şikayete göre 7 yaşındayken bir telefon aldı ve günde birkaç kez TikTok kullandı. TikTok'ta dans videoları yayınlama konusunda "yavaş yavaş takıntılı hale geldi" ve uygulamaya "bağımlı" oldu. Ocak 2021'de Arriani'nin ailesi, onunla genç bir TikTok kullanıcısının bir meydan okuma sonucu ölmesi olayını tartıştı, ancak Arriani onlara asla tehlikeli videolara katılmayacağına dair söz verdi. Ancak 26 Şubat 2021'de 5 yaşındaki kardeşi tarafından nefes almadığı tespit edildi. Yerel bir hastaneye kaldırıldı, ancak sonunda hayatını kaybetti. (Guardian)