İngiltere merkezli BBC tarafından yapılan araştırmada, BP, Eni, ExxonMobil, Chevron ve Shell'in çalıştığı petrol sahalarında alevlenen gazdan kaynaklanan milyonlarca ton beyan edilmemiş emisyon tespit etti.

‘SAVURGANCA’

Doğal gazın alevlenmesi, petrol üretimi sırasında açığa çıkan fazla gazın "savurganca" yakılmasıdır. Şirketler, raporlama yöntemlerinin standart endüstri uygulaması olduğunu söylerken, alevlenen gazlar, havayı kirleten ve küresel ısınmayı hızlandıran güçlü bir karbondioksit, metan ve kara kurum karışımı yayar.

BBC ayrıca, Irak’ta, gaz patlamalarının olduğu petrol sahalarının yakınındaki yerleşim yerlerinde potansiyel olarak kansere neden olan kimyasallar buldu. Medya devinin bulgularına göre, bu alanlar dünyadaki en yüksek beyan edilmemiş emisyon seviyelerinden bazılarına sahiptir.

Buna karşılık, BM İnsan Hakları ve Çevre Özel Raportörü David Boyd, bu toplulukları "modern fedakarlık bölgeleri, kar ve özel çıkarların insan sağlığı, insan hakları ve çevre üzerinde öncelikli olduğu alanlar" ile karşılaştırdı.

KANSER VAKALARI TAVAN YAPIYOR

Basra’da bulunan dünyanın en büyük petrol sahalarından bazılarında (Rumaila, West Qurna, Zubair ve Nahran Omar) yaşayan insanlar uzun zamandır çocukluk çağı lösemisinin arttığından ve bunun arkasında petrol sahalarının olduğundan şüpheleniyorlar. Basra bölgesinde, BBC Arapça tarafından incelenen Irak Sağlık Bakanlığı'nın sızdırılan bir raporuna göre, 2015 ile 2018 arasında tüm kanser türlerinde yeni vakalar yüzde 20 arttı. 

‘ÇOCUKLARIN YÜZDE 70’İNDE…’

BBC, iki hafta boyunca petrol sahalarında açığa çıkan fazla gazın yakılmasıyla ilişkili kansere neden olan kimyasalları test etmek için 2021'de dört bölgenin yakınında çevre ve sağlık uzmanlarıyla çalıştı. Hava testleri, lösemi ve diğer kan hastalıklarıyla bağlantılı benzen seviyelerinin Irak'ın ulusal sınırına en az dört yerde ulaştığını veya bu sınırı aştığını gösterdi.

52 çocuktan topladığımız idrar örnekleri, yüzde 70'inde kansere neden olabilecek bir madde olan naftalinin bir formu olan 2-Naftol düzeylerinin yükseldiğini gösterdi. (BBC)