Uluslararası bir araştırmacı ekibi tarafından yapılan modelleme, yabani domuzların her yıl toprakları sökerek küresel olarak 4.9 milyon metrik ton karbondioksit saldığını tahmin ediyor.

‘’DÜNYA İÇİN TEHDİT’’

Queensland Üniversitesi'nden Araştırmacı Dr. Christopher O'Bryan, yabani domuzların gezegendeki en yaygın omurgalı istilacı türlerden biri olduğunu söyledi.O'Bryan, “İklim değişikliğini düşündüğümüzde, klasik fosil yakıt problemini düşünmeye meyilliyiz. Bu, karbona ve potansiyel olarak iklim değişikliğine yönelik, herhangi bir küresel anlamda gerçekten araştırılmamış ek tehditlerden biridir” dedi. 

YERLİ OLMADIKLARI BÖLGELERE ZARAR VERİYOR

Araştırmacılar, yaban domuzlarının yerli olmadıkları bölgelerde 36 bin kilometrekarelik bir alanı kökünden söktüğünü tahmin ediyor.Global ChangeBiology dergisinde yayınlanan çalışmanın bulguları üç modelden alındı. Bir model, yaban domuzu popülasyonları ve konumları hakkında mevcut bilgilere dayanarak, dünya çapında 10 bin simülasyonda yaban domuzu yoğunluğunu tahmin etti.

İkinci bir model, domuz yoğunluğunu bozulmuş arazi alanına dönüştürdü ve üçüncüsü, toprak bozulduğunda yayılan karbondioksit miktarını tahmin etti.Canterbury Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Nicholas Patton, topraklardaki karbon içeriğinin değişkenliği ve farklı bölgelerdeki yaban domuzlarının yoğunluklarının bir sonucu olarak modellemede bazı belirsizlikler olduğunu söyledi.

(Guardian)