Finlandiya merkezli bilimsel bir dergi olan Environmental Research Letters tarafından yayınlanan çalışma, kiralama, yeniden satış ve geri dönüşüm dahil olmak üzere giysiye sahip olmanın ve elden çıkarmanın beş farklı yolunun çevresel etkisini değerlendirdi.

BİR ÇÖZÜM OLARAK LANSE EDİLDİ

Kıyafet kiralamanın iklim üzerinde en yüksek etkiye sahip olduğunu buldu. Gizli çevresel maliyetin teslimat ve paketleme maliyetleri olduğu tespit edilmiştir. Kiralama, depo ile kiracı arasında kıyafetlerin geri alınmasını içeren büyük miktarda nakliye içerir. Kuru temizleme de çevreye zararlıdır.

Rent the Runway gibi şirketler ve G7 konferansı için gelinliğini ve kıyafetlerini kiralayan Carrie Symonds gibi tanınmış kişiler tarafından popüler hale getirilen giysi kiralama, hızlı modaya sürdürülebilir ve tutumlu bir alternatif olarak düşünülmüştür. GwynethPaltrow, Rent the Runway panosunda ve Ralph Lauren bir kiralama aralığı açıkladı.

GlobalData'ya göre 2029 yılına kadar 2,3 milyar sterlin değerinde olacak olan büyüyen sektör, modanın çevresel krizine olası bir çözüm olarak lanse edildi. Dünya Ekonomik Forumu tarafından bu yıl yayınlanan bir rapor, endüstrinin küresel emisyonların yüzde 5'ini oluşturduğunu öne sürdü.

‘’EN BÜYÜK ENGEL AÇGÖZLÜLÜK’’

Ancak modanın çevre krizini çözmek yerine kiralamayı yeniden kategorize etmek gerekiyor. Fashionopolis: Hızlı Modanın Fiyatı ve Giysilerin Geleceği kitabının yazarı Dana Thomas, “Kiralamayı ikinci el alışveriş gibi düşünmeliyiz. Bu, her zaman kıyafetlerimizi satın almak ve kıyafetlerimizi değiştirmek yerine sürekli yaptığımız bir şey değil, balolar veya düğünler gibi ihtiyaç duyulduğunda ara sıra yaptığımız bir şey" dedi. 

Thomas, “Yalnızca düzenleme bu sorunu çözecektir. Herhangi bir sektördeki hiçbir şirket, gezegenin iyiliği için zarar etmeye gönüllü olmaz. Kanun çıkınca yapacaklar. En büyük engel açgözlülüktür” diye ekledi. 

(Guardian)