Ankara, Gazi Mustafa Kemal Bulvarı'nda bulunan Yüksek Hızlı Tren (YHT) alt geçidi evsiz insanların yuvası olmuş durumda. Alt geçitte aynı zamanda küçük dükkanlar da bulunuyor. Esnafın iddiasına göre buraya zaman zaman başka evsiz insanlar da gelip kalıyor, hatta geçen yıl hayatını kaybeden de olmuş. Esnaf, vefat eden evsiz için "Donarak ölmüş bile olabilir" diyor. Evsizlerden biri de Mogol God. Alt geçitte bulunan boş bir dükkanın içinde yere atılmış bir yatakta kalan Afgan göçmen Türkçe bilmediği için derdini kimseye anlatamıyor.

Gün boyunca yatağından çıkmayan Afgan göçmene oradaki esnaf sahip çıkmış. Mogol'a yer yatağı ayarlayan çarşı esnafı bir öğün yemeğini de karşılıyor. Ancak Mogol God kendini bütün yardımlara kapatmış bir halde hiçbir tepki vermiyor. 

“POLİSLER GELDİ GÖTÜRDÜ, GERİ BIRAKTI. ÖLECEK DİYE KORKUYORUZ”

Çevre esnafından bir kadın Mogol'un durumuna ilişkin şöyle konuştu:

“Yaklaşık iki haftadır burada, yabancı olduğu için çok da anlamıyoruz dediklerini. Polisler geldiler götürdüler ama geri bıraktılar. Tekrar buraya geldi. Üzülüyoruz. Gözümüzün önünde yerde yatıyor. Yardım etmeye çalıştık. Yorgan döşek getirdik. Ama bugün gün boyunca hiç kalkmadı. Hasta ölecek diye korkuyoruz. Çarşımızda daha önce böyle bir şey yaşandı.

TEK SÖYLEDİĞİ 'YEMEK, ÇAY, SU'

Tek söylediği, yemek, çay, su… Başka diyalog kuramıyoruz. Biz her öğün yemek vermiyoruz. İlk başta alışmasın diye insanlar biraz kendini çekti. Ama dedik ki madem kalıyor burada o yüzden sabah çayını yemeğini veriyorum. Kendisi bizden yemek istemiyor, çarşıdan da çıkmıyor. Sabah börek çay getirmiştim orada duruyor. Tuvalette su bulamazsa kesik olunca yukarıda kedilerin suyundan içiyor. Polise haber verdik. Bir yerlere yerleştirilir diye düşündük ama ifadesini aldıktan sonra tekrar bıraktılar."

"GEÇEN KIŞ BİR EVSİZ DONARAK ÖLDÜ"

Olayı anlatan esnaf geçen sene yaşlı bir evsizin de burada hayatını kaybettiğini şöyle anlattı:

“Geçen kış 70 yaşlarında bir amcamız vardı. Bir gün çarşının içerisinde boş dükkanın birinde arkası dönük sandalyede uzanmış yatıyordu. Biz de yatıyor diye rahatsız etmek istemedik. Aradan 2 gün geçti hala o şekilde durduğu için gidip baktık ve öldüğünü anladık. Artık donarak mı ölmüş ne, polis geldi ve götürdü."

"SICAK BİR ÇORBAYA İHTİYACI VAR"

Esnaf Fatma Aksoy ise Mogol'la defalarca iletişim kurmaya çalıştıklarını, ancak hayat hikayesinin ne olduğu nereden buraya geldiğini bilmediklerini belirterek şunları söyledi:

"Yaklaşık 10 gündür buraya geldi. Burada açıkta yatıyordu. Donmasın diye kapalı yerde yatması için örtü verdik. Zabıta geldi diyor ki ‘biz bunu zorla götüremeyiz’. Ama devletin mutlaka sıcak bir yeri vardır. Gerçekten sıcak bir çorbaya ihtiyacı var bunun. Biz yemek götürdüğümüzde kabul etmiyor, atıyor. Akli dengesi de bozulmaya başladı artık." (ANKA)