Yaklaşık 35 balık türü - açıklanan tüm balıkların yüzde 0,1'inden daha azını oluşturan - vücutlarının kas, göz ve beyin gibi kısımlarını ısıtma yeteneğini geliştirmiştir. Bu da, onların etraflarındaki sudan daha sıcak kalmalarını sağlar. Ancak yakın zamana kadar, bu yeteneğin gelişmesinin nedeni bir gizemdi.

REKABET AVANTAJI SAĞLIYOR

Bazı bilim adamları, sıcak kanlı olmanın, daha sıcak kaslar daha güçlü olma eğiliminde olduğu için, balıkların daha hızlı yüzmesine izin verdiğine inanıyordu. Diğerleri, daha geniş bir sıcaklık aralığında yaşamalarına izin vererek, onları iklim değişikliğinin neden olduğu okyanus ısınmasının etkilerine karşı daha az duyarlı hale getirdiğini düşündü. Bunu akılda tutarak, deniz biyologlarından oluşan uluslararası bir ekip, neden bazı balıkların çoğu sıcak kanlı olmadığı bilmecesini yanıtlamak için yola çıktık.

Araştırmamız, balıkların vücutlarını ısıtma yeteneğinin rekabet avantajı sağladığını buldu. Sıcakkanlı balıklar, soğukkanlı akrabalarından daha hızlı yüzebiliyorlar. Ancak bu, sonuçlarımıza göre, iklim değişikliği altında değişen okyanus sıcaklıklarına soğukkanlı balıklardan daha iyi uyum sağlayabilecekleri anlamına gelmiyor.

BALIKLARA CİHAZ BAĞLANDI

Avustralya, ABD, Tazmanya, Hawaii ve Japonya'dan gelen ekip, daha önce toplanmış verileri kullanmanın yanı sıra yaban köpekbalıkları ve kemikli balıklardan da veri topladı. Yakalanan hayvanların yüzgeçlerine biyolog cihazları bağlandı. Hayvanlar çengelle yakalandı ve bir teknenin yanına sabitlendi. Bu, cihazları takmamıza ve hemen ardından hayvanları serbest bırakmamıza izin verdi. Bu cihazlar, balıkların habitatlarında karşılaştığı su sıcaklıkları, balıkların günün büyük bölümünde yüzdüğü hızlar ve balıkların yüzdüğü suyun derinlikleri gibi bilgileri topladı.

Bu sıcakkanlı ve soğukkanlı hayvanların hız ve sıcaklık verilerini karşılaştırarak, bu hayvanların yüzdükleri sıcaklık aralığını ve vücut ağırlıklarını hesaba katarak hangi hızlarda yüzdükleri hesaplandı. Sıcakkanlı balıkların soğukkanlı balıklardan 1,6 kat daha hızlı yüzebildiği ortaya çıktı. Bu, sıcak kanlı olmanın evrimsel avantajının ilk doğrudan kanıtlarından bazıları.

Bu ekstra hız, avlanma ve göç gibi şeyler söz konusu olduğunda avantajlar sağlar. Bunun onları daha iyi avcılar veya gezginler yapması muhtemeldir. Daha hızlı yüzme hızları, balıkların avını tanımlamasına da yardımcı olur. Ne kadar hızlı yüzerlerse, bir görüntü gözlerinde o kadar hızlı hareket eder, bu da onların görüntüyü - belki de avın - daha yavaş emsallerinden daha hızlı işlemesine ve tanımlamasına izin verir.

NESLİ TÜKENMEK ÜZERE

Bu sıcak kanlı balıkların, vücut sıcaklıklarını dengeleyerek değişen ortam sıcaklıklarıyla daha iyi başa çıkabileceği daha önce öne sürülmüştü. Bu, küresel okyanus ısınması gibi mevcut iklim değişikliği senaryoları altında faydalı olacaktır.

Durum böyle olabilir, ancak sonuçlarımız vücutlarını ısıtma yeteneğinin daha geniş bir sıcaklık veya derinlik aralığı işgal etmesine izin vermediğini gösteriyor. Bu, sıcak kanlı balıkların değişen okyanus sıcaklıklarıyla yüzleşmek için sahip olduğu direnci abartıyor olabileceğimiz anlamına geliyor. Bu hayvanların çoğu zaten okyanus ısınmasından kaynaklanan tehditlerle ve insan kaynaklı risklerle karşı karşıya. Atlantik mavi yüzgeçli orkinos nesli tükenmekte olan bir türdür, beyaz köpekbalığı ise savunmasız olarak sınıflandırılır. 


(The Conversation)