Berlusconi, "Ulusal sorumluluğa giden yolda bir adım daha atmaya karar verdim ve bunu önerenlerin cumhurbaşkanlığı için adımı belirtmekten vazgeçmelerini istedim" dedi.

VERGİ KAÇAKÇILIĞINDAN HÜKÜM GİYMİŞTİ

Sağcı koalisyon, Berlusconi'den cumhurbaşkanlığına aday olmasını istemişti, ancak bu teklifin, binden fazla milletvekili ve bölgesel delege arasında geleneksel olarak ihtiyaç duyulan geniş desteği toplamadaki zorluklar nedeniyle başarılı olması pek olası değildi.

Berlusconi, İtalya'da son derece bölücü bir figür ve merkez sol, ​​onu desteklemeyi reddediyor. 85 yaşındaki Berlusconi, 2013 yılında vergi kaçakçılığından mahkûm edildikten sonra kamu görevinden geçici olarak men edildi ve bir fuhuş davasında tanıklara rüşvet vermekten yargılanıyor.

KRİTİK GÖREV

İtalyan cumhurbaşkanının birçok törensel görevi var, ancak aynı zamanda siyasi krizleri çözmekten de sorumlu ve bu da onu hükümetlerin ortalama bir yıl hayatta kaldığı bir ülkede kilit rol haline getiriyor. Gizli parlamento oylamasının galibi, ilk üç tur oylamanın herhangi birinde üçte iki çoğunluğa ihtiyaç duyar. Bundan sonra salt çoğunluk yeterlidir. Ne merkez sağ ne de merkez sol blok kendi kamplarından bir aday sunmak için yeterli oya sahip değil, yani uzun süreli açmazı önlemek için bir tür uzlaşmaya ihtiyaç var.

‘YÜKSEK PROFİLLİ ADAY’

Berlusconi'nin açıklamasında, "Parlamentoda geniş bir uzlaşma sağlayabilecek bir isim üzerinde anlaşmak için merkez sağın liderleriyle birlikte çalışacağız" dedi. Berlusconi'nin sağcı müttefikleri Matteo Salvini'nin Birliği ve İtalya'nın Kardeşleri, kararını takdir ettiklerini söyledi. Salvini yaptığı açıklamada, merkez sağ bloğun birleştiğini ve birkaç "yüksek profilli" aday teklifi sunmaya hazır olduğunu söyledi. (Reuters)