Washington, Afganistan'ın başkentinde inşaat mühendisi olarak çalışan Frerichs'in Ocak 2020'de kaçırıldığına inanıyor. ABD hükümeti onun Taliban'a bağlı Hakkani ağı tarafından alındığından şüphelense de, Taliban iddiaları yalanlıyor.

Mayıs 2020'de Taliban'ın siyasi sözcüsü AP'ye "kayıp Amerikalı hakkında hiçbir bilgileri olmadığını" söyledi. Başka bir Taliban yetkilisi, grubun Washington'a hem resmi hem de gayri resmi olarak Frerichs'in nerede olduğundan haberdar olmadıklarını söylediğini söyledi.

BAŞKANDAN SERT AÇIKLAMALAR

Frerichs'in ortadan kaybolmasının ikinci yıldönümü öncesinde, ABD Başkanı Joe Biden, gazinin serbest bırakılmasını talep etti ve geçen yıl Ağustos'ta iktidara gelen ve ABD destekli Afgan hükümetini deviren Taliban hükümetinin tanınmasının, aksi takdirde dikkate alınmayacağı konusunda uyardı.

Biden, “Amerikalıların veya herhangi bir masum sivilin güvenliğini tehdit etmek kabul edilemez ve rehin almak özel bir zulüm ve korkaklık eylemidir. Taliban, meşruiyet özlemlerinin herhangi bir şekilde dikkate alınmasını beklemeden önce Mark'ı derhal serbest bırakmalı. Bu pazarlık konusu olamaz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, “Taliban'ın aradığı meşruiyeti, bir ABD vatandaşını rehin tutarken düşünmek imkansız. Mark, esir alındığında Afgan halkının yararına inşaat projelerine yardım eden bir inşaat mühendisiydi. Masumiyetine rağmen, Taliban ve bağlı kuruluşları tarafından rehin tutulmaya devam ediyor” dedi. (RT)