BM'nin 2017'den beri yardım operasyonunun koordinatörü olan Mark Lowcock, "İnsani yardım sistemi, insanlara en çok ihtiyaç duyduklarını söyledikleri şeyi vermek yerine, muhtaç insanlara uluslararası kuruluşların ve bağışçıların en iyi olduğunu düşündüklerini ve bizim sunduğumuz şeyi vermek üzere kuruldu" dedi.

‘’PARÇA PARÇA İLERLEME’’

Lowcock, ajansların yardıma ihtiyacı olanların görüşlerine daha duyarlı olma ihtiyacının yirmi yıldır kalkınma reform gündeminin bir parçası olduğunu kabul ediyor. 

Ancak yardım kuruluşlarının yanıt vermesi için herhangi bir teşvik yapısının olmaması nedeniyle "parça parça" ilerleme kaydedildiğini söyledi.

‘’TEŞVİK EDİLSİN’’

Lowcock, “Pek çok yerde, insanların ne istediği ve nasıl istediği konusunda bilgi sahibiyiz. Sorun şu ki, bu bilgilere göre tutarlı bir şekilde hareket etmiyoruz. Nihayetinde, kuruluşlar veya karar vericiler insanları dinlemeyi ve duyarlı olmayı seçebilirler ya da etmemeyi seçebilirler. Yaptıkları seçimin gerçek bir sonucu yok. Onları doğru yöne itmek için zayıf teşvikler var" dedi.

33 KİŞİDEN BİRİ MUHTAÇ

Lowcock, insani ihtiyaçların nedenleri - kıtlık, yerinden edilme, çatışma ve iklim değişikliği - kaynağında ele alınmadıkça, bu düzeyde yetersiz fonlamanın sürdürülemez olduğunu söyledi.

Lowcock, “Bugün dünya çapında 33 kişiden birinin insani yardıma veya korumaya ihtiyacı var. Yaklaşık 80 milyon insan çatışma ve şiddet nedeniyle yerlerinden edildi. Savaşlar, 1990'ların başlarına göre iki kat daha uzun sürüyor" dedi.

(Guardian, Çeviri:polemikhaber)