Müfettişler yaptığı açıklamada, hükümet güçleri tarafından keyfi gözaltı da dahil olmak üzere kötüleşen şiddet ve hak ihlallerini gerekçe göstererek Suriyeli mültecilerin savaşın yıktığı ülkeye geri dönmesinin hala güvenli olmadığını söyledi.

‘’GÜVENLİ SIĞINAK BULMALARI ZOR’’

BM Suriye Soruşturma Komisyonu, son raporunda, parçalanmış ülkenin çeşitli bölgelerindeki çatışmalara, çökmekte olan bir ekonomiye, kurumuş nehir yataklarına ve IŞİD’in saldırılarındaki artışa dikkat çekerek, giderek daha kasvetli hale gelen durumu resmetti.

Komisyon Başkanı Paulo Pinheiro, "On yıl içinde, çatışmanın tarafları savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemeye ve Suriyelilerin temel insan haklarını ihlal etmeye devam ediyor" dedi ve "Suriyeli sivillere yönelik savaş devam ediyor ve savaşın parçaladığı bu ülkede güvenlik veya güvenli bir sığınak bulmaları zor" diye ekledi. 

Raporda ayrıca Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçler tarafından yürütülen keyfi gözaltıların devam ettiği belirtildi. Middle East Eye ile paylaşılan bir açıklamaya göre komisyon, "Komisyon sadece gözaltında işkence ve cinsel şiddeti değil, aynı zamanda gözaltında ölümleri de belgelemeye devam ediyor" dedi.

Şimdi onuncu yılına giren Suriye'deki çatışma, 5,6 milyondan fazla Suriyelinin komşu ülkelere kaçması ve bir milyondan fazla kişinin Avrupa'ya yerleşmesiyle dünyanın en kötü mülteci krizini ortaya çıkardı.

(Middle East Eye)