Bakanlıktan yapılan açıklamada, son on yılın en büyük biyoçeşitlilik zirvesi olan Cop15'in erteleneceğini ve hükümetlerin yüz yüze görüşebilmeleri için önümüzdeki on yılın hedeflerine yönelik müzakerelerin iki aşamaya ayrılacağını doğruladı. 

Görüşmeler, coronavirüs pandemisi nedeniyle önceki iki gecikmeden sonra bu yıl Ekim'de planlanmıştı. Büyük ölçüde prosedürel olacak olan toplantının ilk aşaması, çoğu insanın sanal olarak katılacağı Çin’de 11 ila 15 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Ardından ülkeler, hükümetlerin 25 Nisan - 8 Mayıs 2022 tarihleri arasında Kunming şehrinde on yıl için hedefleyecekleri küresel biyoçeşitlilik çerçevesi hedeflerini müzakere edecek.

‘’İDEAL DEĞİL’’

Çerçevenin taslak metni, pestisit kullanımını üçte iki oranında azaltmak, plastik kirliliğini ortadan kaldırmak ve Dünya'nın kara ve denizlerinin yüzde 30'unu korumak için öneriler içeriyor.

Çin Çevre Bakanlığı’ndanyapılan açıklamada, pandeminin etkisinin üstesinden gelmek ve ev sahibi ülke olarak yükümlülüklerini yerine getirmek için BM ile çalışmaya devam edeceğini söyledi.

Biyoçeşitlilik müzakerelerini yakından takip eden Greenpeace Çin'in politika danışmanı Li Shuo, “Biyoçeşitlilik krizinin aciliyeti göz önüne alındığında, görüşmeleri erteleme kararı ideal değil. Ancak küresel salgın ve yüz yüze müzakerelere duyulan ihtiyaç ışığında, bu kaçınılmaz bir seçimdir’’ dedi ve “Bugünkü karar müzakere tatili anlamına gelmiyor. Yakın zamanda yayınlanan ilk taslaktaki kusurların ışığında, uygulama ve destek açığını gidermek için daha çok çalışma yapılması gerekiyor’’ diye ekledi. 

(Guardian)