Pazar sabahı Japonya'nın en güneydeki adası Kyushu'yu vurdu ve önümüzdeki birkaç gün içinde ana Honshu adasını ulaşması bekleniyor.

Pazar gecesini on binlerce insan acil durum barınaklarında geçirirken, yaklaşık 350 bin evde elektrik yok. Bunun yanında, bölgede, ulaşım ve iş kesintiye uğradı ve ülke kapsamlı sel ve toprak kaymalarına hazır.

HAYAT DURDU

Saatte 234 kilometreye ulaşan fırtınalara sahip Nanmadol Tayfun’u, Pazar sabahı Japonya'nın en güneydeki adası Kyushu'nun güney ucundaki Kagoshima kenti yakınlarına geldi. Devlet yayın kuruluşu NHK, arabası su basan bir nehre kapıldığında bir kişinin öldüğünü ve itfaiyecilerin bir kişinin toprak kaymasında gömülü bir kulübenin içinde olup olmadığını araştırdığını söyledi. Bölgeden paylaşılan video görüntüleri, çatıların yıkıldığını ve reklam panolarının devrildiğini gösteriyor.

Fırtınanın doğuya dönmesi ve Çarşamba günü denize açılmadan önce Japonya'nın ana Honshu adasının üzerinden geçmesi bekleniyor. Başkent Tokyo'da şiddetli yağış görülürken, sel nedeniyle metro hattı askıya alındı. 

Kagoshima, Miyazaki, Oita, Kumamoto ve Yamaguchi bölgelerindeki 500 binden fazla insan için Japonya'nın afet uyarı ölçeğinde en yüksek seviye olan beşinci seviye alarm verildi. Dördüncü seviye alarmdan sonra toplam yaklaşık 9 milyon kişiye Kyushu, Şikoku ve Chugoku bölgelerinin bazı kısımlarını tahliye etmeleri emredildi. (BBC)