Bursa'da hava kirliliğin ölümcül boyutlara yükseldiğini ileri süren İYİ Parti'liler kent merkezinde gaz maskeli eylem yaptı. Eylemde, Bursa'da 6 binden fazla insanın hava kirliliği nedeniyle öldüğüne dikkat çekildi. 

"HAVASI EN KİRLİ İLK 10 İLDEN BİRİ"

Bursa'da önlemlerin alınmaması halinde tablonun daha da ağırlaşacağını söyleyen İYİ Parti Doğa ve Çevre Politikalarından Sorumlu il Başkan Yardımcısı Yusuf Özgan, "Bursa 2019 verilerine göre ne yazık ki, geçmiş yıllarda olduğu gibi düzenli olarak son 4 yıldır, havası en kirli 10 ilden biri. Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) tarifine göre; soluduğumuz havada kalan partiküler madde olarak tanımlanan (PM10), 20µg/m3 sınır değerinin üzerindeyse kirli hava soluyoruz. İnce partiküler madde olarak tanımlanan (PM2,5) 10 µg/m3 sınır değerlerinin üzerindeyse de, gene kirli hava soluyoruz demektir. Türkiye’de ise PM10 sınır değeri 50µg/m3‘tür. PM2,5 değeri ise maalesef ölçülmemektedir. Bursa, son 4 yıldır bir yılın yüzde 68’ini, yani en az 250 gününü kirli hava soluyarak geçiriyor. Belirttiğimiz kalın partiküler madde PM10 değerleri de, Ulusal Sınır değer olan 50µ/m3’ün çok üzerindedir" şeklinde konuştu.

"BURSA'DA 6 BİNDEN FAZLA İNSAN HAYATINI KAYBETTİ"

Dünyada her yıl 7 milyon kişinin hava kirliliğin sebep olduğu hastalıklar nedeni ile öldüğünü dile getiren Özgan, şunları söyledi:

"Türkiye’de ise 2017 yılında 51 bin 784 kişi, 2018 yılında 45 bin 398 kişi, 2019 yılında ise 31 bin 746 kişi hayatını kaybetti. Bursa'da 2017 yılında 3 bin 98 kişi, 2018 yılında 2 bin 821 kişi, 2019 yılında da bin 584 kişi hava kirliliğinin yol açtığı hastalıklar nedeniyle yaşamını yitirdi."

Durumun aciliyetine dikkat çeken İYİ Parti'li Özgan, şehri yönetenlerin alması gereken acil eylem planını şu şekilde sıraladı:

" -Koskoca Bursa’da sadece 6 tane olan ölçüm istasyonlarının sayısını ve bunların veri kalitesini arttırın.

-Hava kirliliğinin en önemli kaynaklarından biri olan kömüre dayalı enerji üretiminin teşvik edilmesine son verin.

-Yenilenebilir enerji kaynaklarından en önemlisi olan elektrik üretimi için teşvikleri arttırın.

-Endüstriyel yatırımcılardan istenen ‘Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun yanı sıra, ‘Sağlık Etki Değerlendirme Raporu’ da isteyin.

-Toplu taşımayı ucuzlatıp, cazip hale getirin, motorlu araç trafiğine kapalı alanlar yaratın, araçlardan kaynaklanan kirletici emisyonları azaltacak yasal değişiklikler yapın.

-Evsel ısınma için kömür gibi fosil yakıtlar yerine alternatif kaynakları yaygınlaştırın.

-Sosyal yardım amaçlı kömür dağıtımı yerine, doğalgaz kullanımını teşvik edin.

-İmar planlamalarında kat yüksekliklerini, bir dağa asla, Doğanbey garabetinde olduğu gibi, bölgedeki hava akımını engelleyecek şekilde yapmayın."

"YÜZDE 40'INI TRAFİK YOĞLUNLUĞU OLUŞTURUYOR"

Hava ve çevre kirliliğinin en önemli nedenlerinden birinin  motorlu araçlardan çıkan egzoz gazları olduğuna değinen İYİ Parti il Başkanı Selçuk Türkoğlu'da  “Başta kurşun olmak üzere karbon monoksid, nitrojen oksid ve hidrokarbonlar ve egzozlardan çıkan partikül kirleticilerdir. Bunlar insan sağlığını önemli ölçüde tehdit ediyorlar ve buna karşı bütün dünya önlem alıyor.Çünkü bilimsel araştırmalar gösteriyor ki, şehirlerde hava kirliliğinin yüzde 40’ını trafik yoğunluğu oluşturmaktadır. Yazın bu oran daha da artmaktadır" ifadelerini kullandı.

"İNSAN SAĞLIĞIYMIŞ UMURLARINDA MI?"

"Dünya hızla önlem alırken Türkiye olarak biz ne yaptık" diyen Selçuk Türkoğlu şöyle konuştu:

Kirliliği bitirecek olan elektrikli araçlara uygulanan özel tüketim vergisi (ÖTV) oranlarını 3 ile 4 kat artırdık. Motor gücü 120 kW’yi geçen elektrikli araçlarda yeni ÖTV oranı yüzde 15’den tam yüzde 60’a çıkarıldı. Daha yüksek güce sahip araçlarda uygulanacak ÖTV oranları ise yüzde 100’leri aşıyor. Bu zihniyet Bursa’da üretilecek olan TOGG elektrikli otomobilde de ÖTV’ye fahiş zamlar yaparsa tabii ki şaşırmamak lazım. Avrupa’da İngiltere dahil tüm ülkeler egzoz kirliliğini önlemek için elektrikli otomobillere teşvik, vergi indirimi veya her ikisini sunuyor.

İşte o teşvikler;

-Almanya 10 yıl vergi almıyor, 9 bin Euro teşvik veriyor.
-Fransa, 2 bin 500-7 bin euro arası teşvik.
-İspanya 4-5 bin euro teşvik sağlıyor.
-İngiltere’de vergi muafiyeti, 3 bin euro teşvik.
-İtalya’da ise 5 yıl vergi muafiyeti, 6 bin euro’yu bulan teşvik var.

Kirlilikmiş, doğaymış, insan haklarıymış, toplum sağlığıymış kimin umurunda. Doymak bilmezlerin tek amacı var; para gelsin de nereden nasıl gelirse gelsin, isterse ülke elden gitsin!.."

"ALGI OYUNLARINI BIRAK"

Bilimsel araştırmalara dayalı gerçekler bu denli ortadayken, AKP’li Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Alinur Aktaş'ın ‘Bursa havası en temiz illerimizden biri’ diyerek, yalan üstüne yalan söylemekte diyen Selçuk Türkoğlu, "Kamuoyunu yanıltıp ters algı oyunları oynamayı artık bırak. Derhal ciddi önlemler al, yoksa tablo daha da ağırlaşacak ve Bursa’yı daha da yönetemez hale geleceksin! Bizden söylemesi" uyarısında bulundu.