Küresel ısınma, sıcaklıkları kritik bir eşiğin ötesine iterek hızlandırılmış ve geri döndürülemez etkilere yol açtığında kritik noktalar meydana gelir. 

Antarktika'daki bazı büyük buz tabakalarının kritik noktalarını çoktan aştığı düşünülüyor, bu da önümüzdeki yüzyıllarda deniz seviyesinde büyük artışlar anlamına geliyor.

PARİS ANLAŞMASI BİLE YETMİYOR

Yeni araştırma, Batı Antarktika, Grönland, ılık Atlantik Körfezi Akıntısı ve Amazon yağmur ormanlarındaki buz tabakaları arasındaki etkileşimleri inceledi. 

Bilim adamları, 3 milyon bilgisayar simülasyonu gerçekleştirdiler ve sıcaklık artışları Paris anlaşmasının üst sınırı olan 2 derecenin altına düştüğünde bile bunların üçte birinde domino etkisi buldular.

Çalışma, Atlantik akıntılarının bir verici görevi görmesi ve sonunda Amazon'u etkilemesi ile buz tabakalarının potansiyel başlangıç noktaları olduğunu buldu.

‘’AZ ZAMANIMIZ KALDIĞINI GÖSTERİYOR’’

Almanya'daki Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü'nden (PIK) Prof. Ricarda Winkelmann, “Bir tahmin değil, bir risk analizi sağlıyoruz, ancak bulgularımız hala endişe uyandırıyor” diyerek, "Bulgularımız, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve sıkıntılı süreçleri önlemek için daha az zamanımız olduğu anlamına gelebilir" şeklinde ekledi.

Atmosferdeki sıcaklıkları eşiklerin ötesine itmek için gereken karbondioksit seviyesine çok yakın bir gelecekte ulaşılabileceğini söyledi. Winkelmann, "Önümüzdeki yıllarda veya on yıllarda, gelecek nesillere için gerçekten ciddi sonuçlar doğurabilir" dedi. Yine PIK'te ve araştırma ekibinin bir parçası olan Jonathan Donges, “Oranları değiştiriyoruz ancak lehimize değil. Risk, gezegenimizi daha fazla ısıttıkça artıyor” dedi.

‘‘VAROLUŞSAL TEHDİT’’

Mayıs ayında bilim adamları, Grönland buz tabakasının önemli bir bölümünün devrilme noktasının eşiğinde olduğunu bildirdi. Exeter Üniversitesi'nden Prof. Tim Lenton tarafından yürütülen 2019 tarihli bir analiz, dünyanın bir dizi kritik noktayı çoktan aşmış olabileceğini ve bunun da araştırmacıların “medeniyet için varoluşsal bir tehdit” olarak adlandırdığı şeye yol açabileceğini öne sürdü.

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)