Bunlar arasında Grönland'ın buz tabakasının çökmesi, sonunda deniz seviyesinde büyük bir yükselmeye yol açması, Atlantik'teki önemli bir akıntının çökmesi, insanlığın gıda için bağımlı olduğu yağmur düzenini bozması ve karbonca zengin kutuplardaki donmuş toprağın erimesi yer alıyor.

‘MÜMKÜN OLMAKTAN MUHTEMELE DOĞRU GİDİYOR’

Analiz, 1.5 derecelik ısınmada, şimdi beklenen minimum artış, beş devrilme noktasından dördünün mümkün olmaktan muhtemele doğru hareket ettiğini söyledi. Ayrıca 1.5 derecede, uçsuz bucaksız kuzey ormanlarındaki değişiklikler ve neredeyse tüm dağ buzullarının kaybı da dahil olmak üzere beş ek devrilme noktası daha mümkün hale gelir.

Bilim insanlarının tahminlerine göre, araştırmacılar toplamda 16 devrilme noktası için kanıt buldular ve son altı tanesinin tetiklenmesi için en az 2 derecelik küresel ısınmayı gerektiriyor. Devrilme noktaları, birkaç yıldan yüzyıllara kadar değişen zaman çizelgelerinde etkili olacaktır.

‘ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPMALIYIZ’

Araştırmacılar, tüm insan uygarlığının bu seviyenin altındaki sıcaklıklarda gelişmesiyle, "Dünya, 1 derecelik küresel ısınmanın ötesinde 'güvenli' bir iklim durumu bırakmış olabilir" sonucuna vardılar. Bir kritik eşiği geçmek, genellikle diğerlerini tetikler. 

Çalışma ekibinin bir parçası olan Potsdam İklim Etkisi Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Johan Rockström, “Dünya 2-3 derecelik küresel ısınmaya doğru gidiyor. Bu, Dünya'yı dünyanın dört bir yanındaki insanlar için felaket olacak çok sayıda tehlikeli kritik eşiği geçmeye yönlendiriyor. Dünya üzerinde yaşanabilir koşulları sürdürmek ve istikrarlı toplumları mümkün kılmak için, kritik eşikleri aşmak için mümkün olan her şeyi yapmalıyız” dedi. 

DURDURULAMAZ DEĞİŞİME YOL AÇIYOR

Science dergisinde yayınlanan yeni analiz, geçmişteki kırılma noktaları, iklim gözlemleri ve modelleme çalışmaları hakkında 200'den fazla çalışmayı değerlendirdi. Bir sıcaklık eşiği aşıldığında, küresel ısınma sona erse bile bir iklim sisteminde durdurulamaz bir değişikliğe yol açar. (Guardian)