Değerlendirme, Uluslararası Enerji Ajansı'nın 2021'de küresel ısınmanın en kötü etkilerinden kaçınmak için tüm yeni fosil yakıt geliştirmelerini durdurma çağrısının ötesine geçiyor. Yeni araştırma, yeni teknolojilerin kömür, petrol ve gazın yanmasını telafi etmek için atmosferden büyük miktarlarda karbondioksit emebileceğini varsaymayarak daha keskin sonuca varıyor. Uzmanlar, bu tür teknolojilere güvenmenin riskli bir kumar olduğunu söyledi.

‘KAFA KAFAYA VERMELİYİZ’

Uluslararası Sürdürülebilir Kalkınma Enstitüsü'nden Greg Muttitt, “Yeni çıkarma projelerini durdurmak gerekli bir adım, ancak yine de hızla azalan karbon bütçemiz dahilinde kalmak için yeterli değil. Bazı mevcut fosil yakıt lisanslarının ve üretiminin iptal edilmesi ve erkenden aşamalı olarak kaldırılması gerekecektir. Hükümetler, fosil yakıt çıkarlarının muhalefetinin üstesinden gelmeyi gerektirecek, bunun adil ve hakkaniyetli bir şekilde nasıl yapılacağına kafa kafaya müdahale etmeye başlamalı” dedi. 

Çalışmanın diğer baş yazarı Oil Change International'dan Kelly Trout, “Çalışmamız, yeni fosil yakıt altyapısı inşa etmenin Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşına uygulanabilir bir yanıt olmadığını pekiştiriyor. Dünya zaten çok fazla petrol ve gaz kullandı” dedi. Araştırmacılar, hükümetlerin bunun yerine yenilenebilir enerji ve verimlilik önlemlerinin getirilmesini hızlandırması gerektiğini söyledi.

25 YILLIK EMİSYON

Environment Research Letters dergisinde yayınlanan yeni çalışma, 25 binden fazla petrol ve gaz sahasından oluşan bir veri tabanını analiz etti ve yeni bir kömür madenleri veri seti geliştirdi. Araştırmacılar, hâlihazırda geliştirilmiş olan tarlaların ve madenlerin, tamamen kullanıldığında ve yakıldığında 936 milyar ton karbondioksite yol açacağını buldu. Bu, bugünün hızıyla 25 yıllık küresel emisyon anlamına geliyor. Bilim insanları, emisyonların 2030 yılına kadar yarı yarıya düşmesi gerektiği konusunda hemfikir.

Araştırmacılar, küresel sıcaklık artışının 1.5 derecede durma olasılığının yüzde 50-50 olması için gelişmiş fosil yakıtların yüzde 40'ının yerde kalması gerektiğini hesapladılar. Emisyonların yarısı kömürden, üçte biri petrolden ve beşte biri gazdan gelecek. Araştırmacılar, gelişmiş rezervlerin neredeyse yüzde 90'ının Çin, Rusya, Suudi Arabistan ve ABD tarafından yönetilen sadece 20 ülkede bulunduğunu ve bunu İran, Hindistan, Endonezya, Avustralya ve Kanada'nın izlediğini buldu. (Guardian)