Bir çevresel adalet kuruluşu olan ETC Group'a göre, 25 yıl önce pazarın aynı oranını kontrol eden 10 şirkete kıyasla, yalnızca iki şirket küresel ticari tohum pazarının yüzde 40'ını kontrol ediyor.

KARLARI TAVAN YAPIYOR

Ukrayna savaşının neden olduğu aksamaların ve Covid-19 pandemisinin devam eden etkilerinin ardından gıda fiyatları son aylarda keskin bir şekilde yükseldi ve önemli emtia tüccarları ve tahıl üreticilerinin karlarını artırdı.

ETC Group'un yeni yayınladığı 141 sayfalık rapora göre, Çin'in devlete ait şirketi Cofco, 100 milyar doların biraz üzerinde satışla, ABD merkezli134 milyar dolarlık Cargill'in ardından dünyanın en büyük ikinci tarımsal emtia tüccarı.Bir sonraki en büyük tüccar Archer-Daniels-Midland, raporun dayandığı en son verilere göre 2020'de 64 milyar dolarlık satış yaptı.

‘BU DURUMDAN ENDİŞE ETMELİYİZ’

ETC Group'tan Jim Thomas, az sayıda şirketin artan pazar hakimiyetinin, özellikle yüksek ve artan gıda fiyatları, artan bir iklim krizi ve biyoçeşitlilik krizi ile ilgili olduğunu söyleyerek “Küresel gıda sistemi üzerindeki güç çok az sayıda elde toplanıyor ve bundan endişe etmeliyiz” dedi.

Artan dijitalleşmenin, şirketlerin şeffaflıktan kaçınmasını, işlemleri otomatikleştirmesini ve tüketici talebini etkilemesini mümkün kılarak bu gücü daha da pekiştirmek için çalıştığını da sözlerine ekledi. Ayrıca, robotik teknolojinin artan sayıda ülkede kullanılmaya başlamasıyla tarım işçilerinin işsiz kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu konusunda da uyardı.

Gıda şirketleri, bu tür teknolojileri kullanmalarının çok daha fazla verimlilik sağladığını, su, gübre ve böcek ilacı gibi değerli kaynakları daha az kullanmalarını sağladığını ve tüketiciler için maliyetleri azaltmak için operasyonları düzene soktuğunu iddia ediyor. (Guardian)