Çalışma, insan kök hücrelerinden laboratuvarda yetiştirilen organoidler olarak adlandırılan farelere, dağ gelinciklerine ve “mini beyin” yapılarına bir Neandertal beyin geninin yerleştirilmesini içeriyordu. Deneyler, genin Neandertal versiyonunun, bilim insanlarının modern insanlarda üstün bilişsel yetenekleri açıklayabileceğini söylediği, gelişim sırasında beynin korteksindeki nöronların daha yavaş yaratılmasıyla bağlantılı olduğunu ortaya çıkardı.

‘İKNA EDİCİ İLK KANIT’

Max-Planck-Institute of Molecular Cell Biology and Genetics'teki çalışmayı yöneten Wieland Huttner, "Daha fazla nöron yapmak, daha yüksek bilişsel işlevin temelini oluşturuyor. Bunun, modern insanların bilişsel olarak Neandertallerden daha iyi olduğuna dair ilk ikna edici kanıt olduğunu düşünüyoruz" dedi. 

Modern insanlar ve Neandertaller, atalarımızın Afrika'da kalması ve Neandertallerin kuzeye taşınmasıyla yaklaşık 400 bin yıl önce soyları ayrıldı. Yaklaşık 60 bin yıl önce, modern insanların Afrika'dan toplu göçü, iki türü bir kez daha karşı karşıya getirdi ve iç içe geçtiler. Afrika kökenli olmayan modern insanlar Neandertal DNA'sının yüzde 1 ila 4'ünü taşıyor. Ancak 30 bin yıl önce, eski kuzenlerimiz ayrı bir tür olarak ortadan kaybolmuştu ve Neandertalleri nasıl geride bıraktığımız sorusu bir gizem olarak kaldı.

NEANDERTALLERİN DNA’SI BULUNDU

Bazıları atalarımızın entelektüel bir üstünlüğü olduğunu iddia ediyor, ancak yakın zamana kadar bu hipotezi bilimsel olarak test etmenin bir yolu yoktu. Bu, son on yılda bilim insanlarının Sibirya’da bulunan bir mağaradaki fosilleşmiş bir parmaktan Neandertal DNA'sını başarılı bir şekilde almasıyla değişti ve Neandertal biyolojisinin bizimkinden nasıl farklı olduğuna dair yeni anlayışların önünü açtı. (Guardian)