Muğla Dalyan’daki Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezinde (DEKAMER) tedavi edildikten sonra TUI Care Vakfı desteğiyle uydu cihazı takılarak denize bırakılan dişi iribaş deniz kaplumbağası Tuba’nın yolculuğu sürüyor. Son 5 ayda 2 milyondan fazla kişinin rotasını izlediği 25 -30 yaş aralığındaki Tuba, yaklaşık 18 ay önce Türkiye’den yola çıkarak Yunanistan, Malta, Tunus, İtalya, Arnavutluk ve Karadağ’a ulaştı. Ağırlıklı olarak İtalyan kıyı şeridinde dolaşan Tuba tekrar Dalyan'a yuva yapmak için gelirse kolayca bulunabilecek.

İKİ AYLIK TEDAVİ SONRASINDA DENİZE BIRAKILDI

Dalyan İztuzu kumsalına yuva yapmak için gelen ve daha sonra Tuba ismi verilen kaplumbağa gece kontrolleri sırasında kabuğunun arkasında bir pervane yarasıyla bulunmuştu. Yaklaşık iki ay süren tedavinin ardından denizdeki göç yolunun izlenebilmesi için TUI Care Vakfı’nın sağladığı destek ile bir uydu izleme cihazı temin edilerek 28 Ağustos 2019’da kumsal kullanıcılarının yoğun ilgisi altında denize bırakılmıştı.

ÖNCE RODOS, SONRA MARMARİS

Tuba, Rodos Adası üzerinden Marmaris’te Cennet Adası, 14 Kasım’da Bozburun’a, 18 Kasım’da Ege Denizi’nde Yunan adalarına ilerledi. Bir aydan kısa sürede Yunanistan’ın güneyine ulaştı. 13 Ocak 2020’de Tunus Platosu’na ilerledi. Gabes Körfezinden Şubat sonunda tam tersi istikamette ilerledi. Mayıs’a kadar Malta Adasının güneyinde açık denizde kaldı. Mayıs başında tekrar yönü değiştirip kuzeye, önce Sicilya adasına sonra İtalya’nın güneyine ilerledi. 25 Mayıs’ta İtalya 20 günde 250 km ilerleyerek ulaştı. 1 Temmuz’da Çizme’den ayrılıp Adriyatik’e geçti. Böylece bizim Türkiye’den Adriyatik’e kadar izlenen ilk kaplumbağa oldu. Yaklaşık 1 ay Adriyatikte Arnavutluk ve Karadağ açıklarında kaldıktan sonra Ağustos başında tekrar İtalya’nın güneyine indi ve hala oralarda geziniyor.

PİLİN ÖMRÜ YETERSE DÖNÜŞÜNÜ DE İZLEYECEĞİZ

Pamukkale Bilim Merkezi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve DEKAMER Proje Yöneticisi Prof. Dr. Yakup Kaska, “Tuba, 8 bin km üzerinde yol aldı. Beklenen pil ömrüne ulaştık ancak birkaç ay daha veri alacağımızı umuyoruz. Dönüş rotasını izleyemesek de kollarına üzerinde seri numarası olan markalar yaptığımız için tekrar Dalyan'a yuva yapmak için gelirse kolayca tanıyabiliriz. Bu hikâye sırasında bir dalışta ne kadar su altında kalabiliyorlar? Ya da kaç derece sıcaklığı tercih ediyorlar? Bunlar elde ettiğimiz diğer önemli bilgiler. Amacımız, izlediğimiz kaplumbağa sayısını artırabilmek ve daha fazla hayvanın benzersiz yolculuklarına tanıklık edebilmek. Umuyoruz bu yaz yuva yapar. Tuba’nın 1 yıllık hareketi: https://www.youtube.com/watch?v=FlkBjdIvh18 adresinden izlenebiliyor” dedi.