Çevre Bakanlığı’nın Doğa ve Ekoloji Koruma Dairesi Başkanı CuiShuhong, yeniden sınıflandırmanın "gelişmiş yaşam koşulları ve Çin'in habitatlarını entegre tutma çabalarının" sonucu olduğunu söyledi.

Duyuru, Çin'in son yıllarda biyolojik çeşitliliği korumaya yönelik ulusal çabalarını yansıttığını söyledi. Yetkililer, dev pandaların yaşam alanlarını genişletmek için çalıştı ve onları beslemek için bambu ormanları yeniden oluşturdu.

Cui, bu hafta düzenlediği basın toplantısında Sibirya kaplanları, leoparlar, Asya filleri ve tepeli ibislerin sayısının da son yıllarda devam eden koruma çabalarının bir sonucu olarak “görünür şekilde arttığını” söyledi.

5 YIL SONRA GELDİ

Çin'in kendi koruma otoritesinin kararı, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) dev pandaları nesli tükenmekte olan türler listesinden çıkarması ve onları savunmasız olarak sınıflandırmasından beş yıl sonra geldi.Birçok Çinli uzman, kararın yanıltıcı olduğunu ve hayvanların ulusal bir hazine olarak kabul edildiği Çin'de rehavete yol açacağını savunarak o sırada karara itiraz etti. 

SOSYAL MEDYADA BÜYÜK SEVİNÇ

Bu haftaki duyuru sosyal medyada sevinçle karşılandı. Çin sosyal medyası Weibo'daki ilgili paylaşımlar yaklaşık 10 milyon kez okundu.

Bir gönderide, "Harika, harika bir haber. Tüm çabaların karşılığını aldığını gösteriyor" şeklinde kaydedildi. Bir diğeri, Çin'in korumacılarını çalışmalarına devam etmeye çağırdı. "Gerçekten iyi bir başlangıç, ancak bu türlere yönelik hala tehditler var. Rahatlamayın” şeklinde paylaşım yaptı. 

Ancak pandalar hala uzun vadeli tehditlerle karşı karşıya. IUCN, iklim değişikliğinin önümüzdeki 80 yıl içinde bambu habitatlarının yüzde 35'inden fazlasını yok edebileceğini söyledi.
(Guardian)