Bir yılın ardından kaydedilen vakalarla ilgili yetkililer, bu yeni salgının ebeveynlerin kendilerini ve çocuklarını bilinçli olarak yanlış bir şekilde aşılı olarak bildirmesinden kaynaklandığına inanırken, hükümet salgınla ilgili bir soruşturma başlattı.

Pakistan'ın çocuk felcini yok etme programından bir yetkili, aşı karşıtı ebeveynlere atıfta bulunarak, "Sahte bildirimler ve komplo teorileri, son vakaların iki önemli nedendir" dedi. Ulusal Program Koordinatörü Dr. Shahzad Baig, “Vakalar, zorlukların tam olarak nerede olduğunu vurguluyor ve hastalığın kontrol altında kalmasını sağlamak için elimizden gelenin en iyisini yapıyoruz ve sonuna kadar savaşıyoruz” dedi. 

AŞILAMA EKİPLERİNE SALDIRI: 100 ÖLÜ

Pakistan, son birkaç yılda çocuk felcine karşı muazzam bir başarı elde etti. Sağlık çalışanları, ülke çapında aşılama çalışmalarında son 25 yıldır insanların kapısına kadar gidiyor. Ekiplere çoğunlukla, güvenlik görevlileri tarafından eşlik ediyor. 

Mart ayında, Pakistan'ın kuzeybatısındaki silahlı kişiler bir kadın çocuk felci konusunda gezen sağlık çalışanını vurarak öldürdü. Ocak ayında, yine kuzeybatıda, saldırganlar çocuk felci ekibinin güvenliğini sağlayan bir polis memurunu vurarak öldürdüler. Pakistan'daki militan gruplar 2012'den bu yana 100'den fazla sağlık çalışanını ve güvenlik görevlisini öldürdü.

DİN ADAMLARINDAN GÖRÜLMEMİŞ KOMPLO TEORİLERİ

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre Pakistan, çocuk felci virüsünün hala endemik olduğu Afganistan'la birlikte sadece iki ülkeden biri. Pakistan'da aşı karşıtlığı derinden kök salmıştır. Din adamları, aşıların Batı tarafından Müslüman çocukları kısırlaştırmak için bir komplo olduğu ve bir kocanın çocuklarını çocuk felcine karşı aşıladığı için karısını boşamasına izin verildiğine dair efsaneler yaydılar.

Nisan 2019'da, çocuk felci aşılarının bayılma ve kusmaya neden olduğu konusunda asılsız söylentilerin yayılmasının ardından Pakistan'ın kuzeybatısındaki kitlesel panik sırasında 25 binden fazla çocuk hastaneye kaldırıldı. (Guardian)