Uluslararası Çalışma Örgütü ve BM çocuk ajansı ortak bir raporda, çocuk işçi sayısının 2020'nin başında 160 milyon olduğunu söylüyor. Bu rakam, dört yılda 8,4 milyon artış olduğunu gösterdi.

10 ÇOCUKTAN BİRİ

Artış, pandemiden önce başladı ve 2000 ile 2016 yılları arasında çocuk işçi sayısının 94 milyon azaldığını gören düşüş eğiliminin dramatik bir şekilde tersine çevrildiğini belirtti. 

Covid-19 krizinin etkisini göstermeye başladığı sırada, dünya genelinde yaklaşık her 10 çocuktan biri çocuk işçiliğinde mahsur kaldı ve en çok Sahra altı Afrika etkilendi.

Çocuk işçiliği yapan çocukların oranı 2016 yılındakiyle aynı kalırken, nüfus artışı rakamların önemli ölçüde artması anlamına geliyordu.

Ajanslar, pandeminin durumu kötüleştirme riskini taşıdığını söylüyor. Yoksullaşan ailelerin sayısını artırmaya yardımcı olmak için acil önlem alınmadığı takdirde, önümüzdeki iki yıl içinde yaklaşık 50 milyon daha fazla çocuğun çocuk işçiliğine zorlanabileceği konusunda uyarıyorlar.

‘’KÖTÜ DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR’’

UNICEF Başkanı Henrietta Fore, “Çocuk işçiliğini sona erdirme mücadelesinde zemin kaybediyoruz. Covid-19 krizi, kötü bir durumu daha da kötüleştiririyor” dedi.

Fore, “Şimdi, küresel karantinaların, okulların kapanmasının, ekonomik aksaklıkların ve küçülen ulusal bütçelerin ikinci yılına girerken, aileler yürek parçalayıcı seçimler yapmak zorunda kalıyor” diye ekledi.

Rapora göre, pandemi nedeniyle yoksulluğun artacağına dair son tahminler gerçekleşirse, 2022'nin sonuna kadar dokuz milyon çocuk daha çocuk işçiliğine itilecek.

Ancak raporun yazarlarından biri olan UNICEF İstatistik Uzmanı Claudia Cappa'ya göre, istatistiksel modelleme bu sayının beş kattan daha fazla olabileceğini gösteriyor. 

AFP'ye verdiği demeçte, "Eğer kemer sıkma önlemleri ve diğer faktörlerin bir sonucu olarak sosyal koruma kapsamı mevcut seviyelerden düşerse, çocuk işçiliğine düşen çocuk sayısı 46 milyon artabilir" dedi.

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)