Atıf Derneğince, Gübaba Mezarlığında bulunan 2012 yılında yaptırılan Atıf Hoca Anıt Mezar ve Küllesi'nde düzenlenen programa, Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, 
Çorum Belediye Başkanı Halil İbrahim Aşgın, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İskilip Kaymakamı Muharrem Eligül, Atıf Derneği Başkanı Mustafa Lek, Atıf Hoca’nın torunları Ahmet Faruk ve Mehmet İmal ile bazı aile yakınları katıldı. Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan törende İl Müftüsü Muharrem Biçer tarafından Atıf Hoca'nın kabri başında yapılan duaya katılımcılar hep birlikte ‘Amin’ dedi. İskilipli Atıf Hoca için Ulu Cami’de öğle namazı öncesi mevlit de okutuldu.

"İDAM EDENLER ÖZÜR DİLESİN"

AK Parti Çorum Milletvekili Erol Kavuncu, "Talimatla kurulan idam mangaları, sabıkalı istiklal mahkemelerinin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde 4 Şubat 1926 yılında Ulus'ta 1. Meclisin avlusunda zulmen idam ediliyor. Gelinen nokta itibariyle bugün, vatanı, milleti, inancı uğruna canını feda eden Atıf Hoca'yı zulmen idam eden zihniyetin bir özür borcu vardır. Esasen o ve onun gibilerin iadeyi itibara ihtiyaçları yoktur. Doğrusu ona bu zulmü reva görenler aslında bu haksızlığı itiraf ederek belki kendilerine itibar kazandırabilirler" dedi.

AK Parti Milletvekili Kavuncu, Çorum Valiliği, Müftülük, İskilip Belediyesi anma törenlerine ait fotoğrafları kendilerine ait sosyal medya hesaplarında paylaştı. 

Çorum Valiliği, törenlere ait fotoğrafları, "İskilipli Mehmet Atıf Hoca şehadetinin 95. yıl dönümünde mezarı başında dualarla anıldı" diye paylaşırken, AKP Milletvekili Kavuncu kendisine ait sosyal medya hesabına "Alim, fazıl İskilipli Atıf Hoca; Cumhuriyetin ilk yıllarında toplumda baş gösteren batı hayranlığı, yozlaşmaya dikkat çekmek için 1924 yılında "Frenk Mukallitliği ve Şapka" (Batı Taklitçiliği ve Şapka) isimli bir kitap yazıyor. Kitabın yayım tarihinden bir buçuk yıl sonra, 1 Kasım 1925 tarihinde Şapka Kanunu çıkarılıyor. Atıf Hoca'ya dava açılıyor, çıkarılan şapka kanunundan 1,5 yıl önce yazdığı bu kitabı nedeniyle mahkeme savcısı sadece 3 yıl hapsini istiyor. Ancak; “İskilipli Atıf Hoca'mız, talimatla kurulan, idam mangaları, sabıkalı "İstiklal Mahkemeleri'nin verdiği karar neticesinde haksız ve hukuksuz bir şekilde 4 Şubat 1926 yılında Ulus’taki Birinci Meclisi’n avlusunda zulmen idam ediliyor." diye yazdı.

İSKİLİPLİ ATIF KİMDİR? İSKİLİPLİ ATIF NEDEN ASILDI?

Tarihçilere göre; İskilipli Atıf, şapka karşıtı kitap yazdığı için değil; bu kitapla “halkı isyan ve irticaya teşvik” ettiği için ve Milli Mücadele'de başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti'nin “ihanet bildirilerinden” dolayı, 
Ceza Kanunu'nun 55. Maddesi gereğince “anayasayı tağyir” suçuyla “vatana ihanetten” asıldı.