Devlet medyası Xinhua, Başkan Xi Jinping'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen bir toplantıya atıfta bulunarak, "Nüfusun yaşlanmasına aktif olarak yanıt vermek için bir çiftin üç çocuğu olabilir" dedi.

Xinhua, politika değişikliğinin “ülkemizin nüfus yapısını iyileştirmeye, ülkenin yaşlanan nüfusla aktif olarak başa çıkma stratejisini yerine getirmeye ve avantajı, insan kaynaklarını korumaya yardımcı olacak destekleyici önlemler” ile geleceğini söyledi ancak destek tedbirlerini belirtmedi.

2015’TE BAŞLADI

Bu ayın başlarında Çin, daha fazla doğumu teşvik etmek ve yaklaşmakta olan bir demografik krizi önlemek için tek çocuk politikasını 2015'te rafa kaldırmasına rağmen, 1960'ların başından beri en yavaş nüfus artışını bildirdi.

On yılda bir yapılan nüfus sayımı, Çin'in toplam nüfusunun 2020'ye kadar olan 10 yılda yüzde 5,38 artarak 1.41178 milyara ulaştığını gösterdi. Artış, 2000'den 2010'a rapor edilen yüzde 0,57'den yüzde 0,53'lük bir yıllık ortalama artışı yansıtıyor.

HALK YOKSUL

Neredeyse 40 yıl boyunca Çin, nüfus patlamasını durdurmak için tartışmalı tek çocuk politikasını uyguladı. 

Çin şehirlerinde çocuk yetiştirmenin yüksek maliyeti birçok çifti aile kurmaktan caydırdığı için, bunun yerine iki çocuk sınırı doğum sayısında sürekli bir artışa neden olmadı.

Duyuru, Çin sosyal medyasında pek çok kişinin bir ya da iki çocuk sahibi olamayacaklarını söylediği soğuk tepkiler aldı. 

Çin’in Twitter’ı Weibo'da bir kullanıcı, "Bana 5 milyon yuan (785 bin dolar) verirseniz üç çocuk yapmaya razıyım" dedi. 

Böyle bir demografik zorlukla karşı karşıya olan sadece Çin değil. Doğu Asya'da yetkililer yıllardır çiftleri daha fazla bebek sahibi olmaya ikna etmek için uğraşıyorlar. 

Güney Kore ve Japonya, teşvikleri artırmak için maaş yöntemini kullandı. 

Son birkaç yılda, kuzeydoğu Çin eyaleti Heilongjiang'da üç çocuk politikası denemesi yapılıyor. 

Yine de bazı Çinli uzmanlar, sonucun önceden düşünülenden daha az etkili olduğunu söyledi. 

Bu ayki nüfus sayımı, uzmanları Çin'de doğum kontrolünün tamamen terk edilmesi çağrısında bulunmaya yöneltti.

(Guardian, Çeviri:Polemikhaber)