Yeni bir rapor, Başkan Jair Bolsonaro'nun 2019'da göreve başlamasından bu yana hızlanan tahribata ilişkin artan küresel endişeye rağmen, Brezilya'nın Amazon bölgesindeki ormansızlaşmanın on yılın en yüksek yıllık seviyesine ulaştığını gösterdi.

‘’BREZİLYA MÜCADELEYE KARŞI ÇIKIYOR’’

Amazon'u takip eden Brezilyalı bir araştırma enstitüsü olan Imazon tarafından yayınlanan verilere göre, Ağustos 2020 ile Temmuz 2021 arasında yağmur ormanları 10 bin 476 kilometrekare kaybetti. Bu, Londra'dan neredeyse yedi kat daha büyük ve New York şehrinin 13 katı büyüklüğünde bir alan. Rakam bir önceki yıla göre yüzde 57 daha yüksek ve 2012'den bu yana en kötüsü.

Imazon'da bir araştırmacı olan Carlos Souza, "Ormansızlaşma kontrolden çıktı. Brezilya, sera gazı emisyonlarını acilen azaltmaya çalışan küresel iklim gündemine karşı çıkıyor” dedi. Souza, çevre bakanlığı ve çevre koruma ajansları için bütçe kesintileri nedeniyle zarar gören bölgede yasa dışı tarım kaynaklı ormansızlaştırmanın uygulanması da dahil olmak üzere yıkımı durdurmak için hükümet eylemlerinin acilen yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

‘’ETKİSİZ OLDUĞU KANITLANDI’’

Bolsonaro, çevre koruma önlemlerini sistematik olarak ortadan kaldırmakla suçlansa da, yasadışı ormansızlaşma ve yangınlarla mücadele etmek için binlerce askeri görevlendirdi.

İklim Gözlemevi örgütünün Genel Sekreteri Marcio Astrini, ‘’Politikanın etkisiz olduğu kanıtlandı’’ dedi ve "Veriler bunun işe yaramadığını gösteriyor. Hiçbir ordu operasyonu, federal hükümetin ormana yönelik saldırılarını maskeleyemez veya tersine çeviremez" diye ekledi. 

Astrini, 2021'deki ormansızlaşma oranlarının Bolsonaro'nun göreve gelmesinden önce 2018'dekinden neredeyse yüzde 50 daha yüksek olmasının beklendiğini söyledi.Haziran ayında, zamanın Çevre Bakanı Ricardo Salles, Amazon'da yasa dışı ağaç kesimine yönelik bir polis soruşturmasının engellendiği iddiaları üzerine bir ceza soruşturması sırasında istifa etmişti.

 (Guardian)