Dokuz metre uzunluğundaki ladin, gezegendeki “en yalnız ağaç” için Guinness Dünya Rekoru unvanını elinde tutuyor. Güney Okyanusu’nda, Yeni Zelanda'nın 700 kilometre güneyinde, çalılık, rüzgarlı adadaki tek ağaçtır. En yakın komşusu, 222 kilometre mesafede bulunan Auckland Adaları'nda yetişir.

‘EMİSYONLARIN YÜZDE 10’UNU ALDI’

GNS Science'daki Radyokarbon Bilimi Lideri Dr. Jocelyn Turnbull için bu ağaç, Güney Okyanusu'ndaki karbondioksit alımı ile neler olduğunu anlamak için değerli bir araç olabilir. Turnbull, "Yanan fosil yakıtlardan üretip atmosfere verdiğimiz karbondioksitin sadece yarısı orada kalıyor ve diğer yarısı karaya ve okyanusa gidiyor. Görünüşe göre, karbon yutaklarından biri olan Güney Okyanusu, son 150 yılda ürettiğimiz tüm emisyonların yaklaşık yüzde 10'unu aldı" dedi. 

KRİTİK SORULAR

Turnbull, Güney Okyanusu'ndaki karbona ne olduğunu anlamak için Yeni Zelanda'nın Derin Güney Ulusal Bilim Yarışması, Antarktika Bilim Platformu ve Ulusal Su ve Atmosfer Enstitüsü ile birlikte çalışıyor. Ekipler iki önemli soru soruyorlar: eğer bölge karbon "dolarsa", küresel ısınmanın muazzam bir şekilde hızlanmasına neden olur mu? Veya nasıl çalıştıklarını öğrenerek, bu yutakların daha fazla karbon almasına ve küresel ısınmayı azaltmasına yardımcı olunabilir mi? (Guardian)