Avustralyalı bilim insanları, solucan olarak bilinen Zophobas morio'nun bir polistiren diyetiyle hayatta kalabileceğini keşfettiler. Böcek larvalarının, plastiği bir bağırsak enzimi aracılığıyla sindirdiğine inanıyorlar.

‘MİNİ GERİ DÖNÜŞÜM TESİSİ’

Çalışmanın yazarlarından biri, bunun geri dönüşümdeki ilerlemeler için önemli olabileceğini söylüyor. Dr. Chris Rinke, "Süper solucanlar, polistireni ağızlarıyla parçalayan ve ardından bağırsaklarındaki bakterilere besleyen mini geri dönüşüm tesisleri gibidir" dedi.

Ancak araştırmanın, geri dönüşüm tesisleri olarak ikiye katlanan devasa solucan çiftliklerine yol açması pek olası değil. Bunun yerine, hangi enzimin en etkili olduğunu belirlemeyi umuyorlar, böylece geri dönüşüm için uygun ölçekte yeniden üretilebilir.

Microbial Genomics'te yayınlanan araştırmaya göre, plastik daha sonra enzimle işlenmeden önce mekanik olarak parçalanacak. Dr. Rinke, "Bu reaksiyondan kaynaklanan parçalanma ürünleri daha sonra diğer mikroplar tarafından biyoplastikler gibi yüksek değerli bileşikler oluşturmak için kullanılabilir" dedi.

‘DÖNÜM NOKTASI’

Araştırmalar daha önce bazı böcek larvalarının polistiren tüketebileceğini göstermişti. Ancak bu çalışma, araştırmaya dahil olmayan araştırmacı Colin Jackson'a göre bu çalışma bir adım daha ileri gidiyor. Profesör Jackson, "Bu çalışma, solucanların bağırsağındaki bakterilerin bunu moleküler düzeyde nasıl yaptığını anlamak için uzun bir yol kat ediyor. Bu, geri dönüşümde bu tür bir yaklaşımın kullanımı için önemlidir" dedi.

Uluslararası olarak, diğer araştırmacılar plastikleri parçalamak için bakteri ve mantarları kullanmada başarılı oldular. Ancak bazıları, bu tür tekniklerin ticari olarak uygulanabilir olup olmayacağını sorguluyor. (BBC)