45 yaşındaki polis, bir jürinin Floyd'un ölümüyle ilgili üç suçlamadan onu suçlu bulmasından iki ay sonramahkemeye çıktı.

Hennepin ilçe yargıcı Peter Cahill tarafından verilen cezada savcılar, bir dizi ağırlaştırıcı faktör nedeniyle Chauvin'in daha sert cezalarla karşı karşıya kalması gerektiğini başarıyla savundu.

Cahill, kararı vermeden önce sadece kısa açıklamalarda bulundu ve kararının "duygu veya sempatiye dayalı olmadığını" söyledi ve "Tüm ailelerin, özellikle Floyd ailesinin hissettiği derin ve muazzam acıyı kabul etmek istiyorum" şeklinde ekledi. 

ÜNLÜ AVUKAT: TARİHİ KARAR

Cahill, daha ağır cezanın gerekçesini mahkeme tarafından yayınlanan 22 sayfalık bir mahkûmiyet muhtırasında şöyle açıkladı: "Minneapolis polis departmanının görevinin bir kısmı vatandaşlara 'ses ve saygı' vermektir. Burada Chauvin, bu misyonu sürdürmek yerine Floyd'a saygısız davrandı ve tüm insanlara borçlu olduğu ve kesinlikle bir arkadaşına veya komşusuna sunacağı saygınlığı reddetti."

Floyd ailesini ve diğer polis şiddeti mağdurlarını temsil eden ünlü sivil haklar avukatı Benjamin Crump, cezayı “tarihi bir karar” olarak nitelendirdi.

Davayı mahkemeye taşıyan Minnesota Başsavcısı Keith Ellison, cezayı "eski bir polis memurunun yasadışı ölümcül güç kullanımı nedeniyle aldığı en uzun cezalardan biri" olarak nitelendirdi. Bunu “adalete giden yolda gerçek bir hesap verebilirlik anı” olarak nitelendirdi.

(Guardian)