Bakteriler doğal olarak bir araya gelme ve yüzeylere yapışma eğilimindedir ve bu "biyofilm" adı verilen yapışkan bir madde oluşturur. 

Örneğin bunu her sabah dişlerimizi fırçalarken ve diş plaklarından kurtulurken görürüz.

MİKROP AĞLARI OLUŞTURULACAK

Hong Kong Politeknik Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, bu yapışkan bakteri özelliğini kullanmak ve kolayca tek kullanımlık ve geri dönüştürülebilir bir damla oluşturmak için kirli sudaki mikro plastikleri yakalayabilen bant benzeri mikrop ağları oluşturmak istiyor. 

Her ne kadar Mikrobiyoloji Derneği'nin yıllık konferansında sunulan bu bulgular hala başlangıç niteliğinde olsa da, bu buluş sadece doğada bulunan bir şeyi kullanarak uzun vadede plastik kirliliği seviyelerini sürdürülebilir bir şekilde düşürmenin yolunu açabilir.

PolyU'da mikrobiyoloji araştırmacısı ve bu projenin baş araştırmacısı olan Sylvia Lang Liu, "Doğal ortamlarımızın 'plastikleşmesini' durdurmak için bu mikro plastikleri yakalayan, toplayan ve hatta geri dönüştüren etkili çözümler geliştirmek zorunlu" dedi.

ÇOK TEHLİKELİ

Mikroplastikler, örneğin market poşetleri veya su şişelerinin üretimi ve parçalanması sırasında veya naylon gibi sentetik kıyafetleri yıkamak veya kişisel bakım ürünlerini kullanmak gibi günlük faaliyetler sırasında yanlışlıkla çevreye salınan, genellikle 5 milimetreden küçük plastik parçalardır. 

Küçük olmalarına rağmen, çevreye verdikleri risk çok büyük. Mikro plastikler biyolojik olarak kolayca parçalanmazlar, bu nedenle uzun süre kalırlar ve ayrıca toksik kimyasalları emer ve biriktirirler.

Atık suya ve okyanuslara dağılırlar, sonunda onları yiyen deniz hayvanlarını tehlikeye atarlar ve sonunda besin zincirine sızarlar ve insan sağlığına da zarar verirler. Uluslararası Denizcilik Örgütü'ne göre 2018'de 114'ten fazla suda yaşayan türlerde mikro plastikler bulundu ve bunlar tuz, marul, elma ve daha fazlasında bulundu.

‘’PARÇALANABİLECEK’’

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacı Dr. Joanna Sadler, "Bu, plastik kirliliği krizini ele almak için biyofilm mühendisliğinin gerçekten yenilikçi ve heyecan verici bir uygulaması.

Mikro plastiklerle uğraşırken karşılaşılan en büyük zorluklardan biri, küçük parçacıkları yakalamaktır. Bu sayede mikro plastikler parçalanabilecek ve çevreden uzaklaştırılabilecek’’ dedi.

(Guardian,Çeviri:Polemikhaber)