Araştırmalar bunun, kalp kasının yaralanmasına ve ölümcül kalp yetmezliğine yol açabilecek Y kromozomunun kaybıyla bağlantılı olduğunu gösteriyor.

‘SANKİ DAHA HIZLI YAŞLANIYORLAR’

70 yaşındakilerin tahminen yüzde 40'ı bu erkek cinsiyet kromozomunun kaybından muzdariptir, ancak tehlikeli doku yara izini hedefleyen bir ilaçtan yararlanabilirler. Kromozomlar, her hücrede çiftler halinde gelen DNA demetleridir. Kadınlarda iki X kromozomu bulunurken, erkeklerde bir X ve bir Y kromozomu bulunur.

ABD’de bulunan Virginia Üniversitesi'nden Profesör Kenneth Walsh, "Özellikle 60 yaşından sonra erkekler kadınlardan daha hızlı ölüyor. Sanki biyolojik olarak daha hızlı yaşlanıyorlar. Bu yeni araştırma, erkeklerin neden kadınlardan daha kısa ömürlü olduğuna dair ipuçları veriyor" dedi. 

İLK SOMUT KANIT

Virginia Üniversitesi’nden bir başka araştırmacı Kenneth Walsh, Pirfenidon ilacının kromozom kaybının zararlı etkilerini önlemeye yardımcı olabileceğini söyledi. Pek çok erkek, yaşlandıkça hücrelerin bir kısmında Y kromozomunu kaybetmeye başlar. Bu özellikle sigara içenlerde doğru gibi görünüyor.

Bilim insanları daha önce Y kromozomu kaybı yaşayan erkeklerin daha genç yaşta ölme ve Alzheimer gibi yaşa bağlı rahatsızlıklardan muzdarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu bulmuşlardı. Yeni araştırmanın, kromozom kaybının doğrudan erkek sağlığına zararlı etkilere neden olduğuna dair ilk somut kanıt olduğuna inanılıyor.

Araştırmacılar, kandaki Y kromozomu kaybının etkilerini daha iyi anlamak için özel bir fare modeli geliştirmek için gen düzenleme teknolojisini kullandılar. Kaybın yaşa bağlı hastalıkları hızlandırdığını ve fareleri kalp yara izine daha yatkın hale getirdiğini ve daha erken ölüme yol açtığını buldular.

Science dergisinde yayınlanan çalışmada, araştırmacılar ayrıca UK Biobank çalışmasından derlenen verilerin üç analizini yürüterek erkeklerde Y kromozomu kaybının etkilerine de baktılar. Y kromozom kaybının kardiyovasküler hastalık ve kalp yetmezliği ile ilişkili olduğunu buldular. Araştırmacılar, kromozom kaybı arttıkça ölüm riskinin de arttığını buldu. Bulgularının, Y kromozom kaybının etkilerine karşı koymanın erkeklerin daha uzun ve daha sağlıklı yaşamlar yaşamasına yardımcı olabileceğini öne sürdüğünü söylediler. (Sky News)