Yakın zamanda adını Meta olarak değiştiren ve gelirinin büyük çoğunluğunu dijital reklamlardan elde eden şirket, son yıllarda reklam hedefleme yetenekleri ve kuralları konusunda yoğun bir inceleme altında.

“İŞLETMELERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

Facebook, "Akciğer kanseri farkındalığı", "Dünya Diyabet Günü", "LGBT kültürü"veya siyaset ve sosyal konular gibi platformlarında artık izin verilmeyecek olan hedefleme kategorilerine örnekler vererek, değişikliğin 19 Ocak 2022'den itibaren yürürlüğe gireceğibelirtildi.

Şirket, savunmasız grupları hedef alan veya ayrımcılık yapan reklamlar gibi suistimaller de dahil olmak üzere mikro hedefleme özellikleriyle ilgili eleştirilerle karşı karşıya kaldı. 2019 yılında, konut ayrımcılığı sorunlarına ilişkin bir anlaşmanın parçası olarak reklam platformunda değişiklik yapmayı kabul etti.

Şirketin reklamlar için ürün pazarlamadan sorumlu Başkan Yardımcısı Graham Mudd, "Uzmanlardan, bu tür seçenekleri hedeflemenin yeterince temsil edilmeyen gruplardaki insanlar için olumsuzluğa yol açacak şekilde kullanılabileceğine dair endişelerini duyduk" dedi.

Özel reklam özellikleri, siyasi kampanyalar ve sosyal sorun grupları ile işletmeler de dahil olmak üzere geniş kapsamlı reklamcılar tarafından kullanılmaktadır. Mudd, "Bu ayrıntılı hedefleme seçeneklerini kaldırma kararı kolay değildi ve bu değişikliğin bazı işletmeleri ve kuruluşları olumsuz etkileyebileceğini biliyoruz" dedi. 

ÖNEMLİ BİR ADIM

Facebook platformlarında reklamverenler, kitleleri konuma göre hedefleyebilir, kendi müşteri listelerini kullanabilir, içerikleriyle etkileşime giren özel hedef kitlelere ulaşabilir ve bu kullanıcılara benzer özelliklere sahip kişilere reklam gönderebilir.

Hareket, büyük mali sonuçları olması beklenmese de, şirketin sosyal ve politik reklamcılığa yaklaşımında önemli bir değişikliğe işaret ediyor. (Reuters)