Ray-Ban üreticisi EssilorLuxottica ile ortaklaşa oluşturulan gözlükler, kullanıcıların müzik dinlemesine, arama yapmasına veya fotoğraf ve kısa videolar çekmesine ve bunları bir tamamlayıcı uygulama kullanarak Facebook hizmetlerinde paylaşmasına olanak tanıyor. Facebook, "Ray-Ban Hikayeleri" adlı gözlük serisinin 299 dolardan başlayacağını söyledi.

BÜYÜK YATIRIM YAPTI

2020'de yaklaşık 86 milyar dolar gelir bildiren sosyal medya devi, parasının çoğunu reklamlardan elde ediyor, ancak sanal ve artırılmış gerçekliğe büyük yatırım yaptı, Oculus VR kulaklıkları gibi donanımlar geliştirdi ve artırılmış gerçeklik gözlüklerini desteklemek için bileklik teknolojileri üzerinde çalıştı.

Facebook'un baş bilim insanı, geçen yıl şirketin, sanal nesneleri kullanıcının gerçek dünyaya bakış açısının üzerine yerleştirecek olan "gerçek" AR gözlüklerini piyasaya sürmesinden 5 ila 10 yıl uzakta olduğunu söyledi. Amazon, Google, Microsoft ve Apple dahil olmak üzere büyük teknoloji firmaları akıllı gözlük geliştirmek için yarışıyor. Ancak Google Glass gibi gözlükler yüksek fiyat ve tasarım sorunları nedeniyle tüketiciler tarafından tercih edilmedi. 

‘’REKLAMSIZ BİR DENEYİM’’

Facebook'un CEO'su Mark Zuckerberg, kısa süre önce şirketin, mobil internetin halefi olacağına bahse girdiği paylaşılan bir sanal ortam olan metaverse oluşturmak için çalışmak için bir ekip kurduğunu duyurdu. Zuckerberg, Facebook sayfasında yayınladığı bir videoda, "Uzun süredir gözlüklerin bir sonraki bilgisayar platformunu oluşturmanın önemli bir parçası olacağına inandık" dedi.

Şirket, gözlük kullanılarak çekilen ve Facebook View uygulamasında depolanan fotoğraf veya videoların içeriğini reklamları kişiselleştirmek için kullanmayacağını ve gözlüğün "reklamsız bir deneyim" olacağını söyledi. Facebook, gözlüklerin üzerindeki bir LED ışığın kamera açıkken görüneceğini ve diğer kişilerin bir kullanıcının fotoğraf veya video çektiğini fark etmesini sağlayacağını söyledi.

Şirket, umumi tuvaletler gibi özel alanlarda gözlüğün kapatılması ve taciz gibi yasa dışı eylemlerde kullanılmaması veya PIN kodları gibi hassas bilgilerin ele geçirilmesi gibi, gözlüklerin nasıl güvenli bir şekilde kullanılacağını anlatan bir kılavuz yayınladı.

(Reuters)