1980'lerden bu yana geleneksel Faroe Adaları’ndaki "Eziyet" avını durdurmak için kampanya yürüten Sea Shepherd grubu, avın "adaların tarihindeki en büyük yunus ölümü" olduğunu ve öncekinden daha fazla hayvanın telef olduğunu iddia etti. 

‘’FAROE’Lİ OLMAKTAN UTANIYORUM’’

Ancak bu sefer, öldürmenin boyutu o kadar büyüktü ki, avı sıklıkla kültürel miraslarının bir parçası olarak gören birçok ülke sakini bile tiksinti ifade etti. Yerel yayıncı Kringvarp Føroya'nın Facebook sayfasında bir yorumcu, "Bu tür şeyleri görünce midem bulanıyor" derken, bir başka yorumcu katliamı "tamamen korkunç" olarak nitelendirerek "Faroeli olmaktan utanıyorum" dedi.

Geleneksel avın hayatta kalması için kampanyalar yürüten Faroese Grind Association'ın eski başkanı HansJacob Hermansen, yerel Kringvarp Føroya yayıncısına, “korumak için yaptığımız tüm çalışmaları yok ettiğini” söylediği olay karşısında şok olduğunu söyledi.

‘’DEHŞET VERİCİ’’

Eziyet olarak adlandırılan kültürel ritüel, kıyıdan izlemek için dışarı çıkan seyirciler ve geleneksel olarak etkinliğe katılan aileler arasında paylaşılan avdan elde edilen etin, herhangi bir fazlalık daha sonra yerel köylüler arasında yayılmasıyla, birçok Faroe Adaları halkı için önemlidir. Ancak bir yerel, Danimarkalı Ekstra Bladet gazetesine, yerel halkın bu kadar yunus eti tüketmek istemesinin hiçbir yolu olmadığını söyledi.

Balina avcılığına karşı kampanya yürüten Sea Shepherd'ın küresel CEO'su Kaptan Alex Cornelissen, küresel bir pandeminin ortasında "Faroe Adaları'nda bu ölçekte bir doğaya saldırı görmenin kesinlikle dehşet verici" olduğunu söyledi.

(Guardian)