Eskişehir’de polise ve savcılığa yaptığı 23 suç duyurusuna rağmen korunamayan ve boşandığı eşinin satırlı saldırısı sonucu katledilen Ayşe Tuba Arslan’ın ölümünde ihmali olabilecek devlet görevlilerine yönelik inceleme ve 
soruşturmaların tümünün kapatıldığı açıklandı. 

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Hakimler Savcılar Kurulu'nun tedbir ve uzaklaştırma kararlarını ihmal olduğu şüphelenilen hakim hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verimdiğini belirtti. Çakırözer, Eskişehir Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) yetkililerinin de kusurlu bulunmadığına dikkat çekerek, şunları söyledi:

*Bu sonuç büyük skandal. Cinayeti işleyen katil en ağır cezayı aldı. Ama bir yıl önceden ‘geliyorum’ diyen bu cinayete göz yuman devlet görevlileri hakkında hiçbir yaptırım yok. HSK hakim ve savcılarını, Emniyet polisini, Aile Bakanlığı da uzmanlarını korudu. Tam 23 kez ‘Can güvenliğim yok, beni koruyun’ diyen Ayşe Tuba’yı koruyamayan devlet bu kararlarıyla onu mezarında bir kez daha öldürdü. ‘Ayşe Tuba’nın feryadına sessiz kalamayız’ diyenler, görülüyor ki bugün bu feryada kulak tıkadılar. Ayşe Tuba’nın katledilmesinden bu yana 408 günde tam 324 kadın daha öldürüldü bu ülkede. Devletin ‘kol kırılır yen içinde kalır’ zihniyeti yüzünden Türkiye’de kadın cinayetleri bitmiyor ve bitmeyecek.

“ÖLDÜKTEN SONRA MI KORUYACAKSINIZ?”

Ayşe Tuba Arslan 11 Ekim 2019’da Eskişehir’in en işlek caddelerinden birinde, boşandığı eşi Yalçın Özalpay’ın satırlı saldırısına uğramıştı. 44 gün yaşam mücadelesi veren Arslan 24 Kasım’da hayatını kaybetti. Ölümünden sonra Ayşe Tuba Arslan’ın Eskişehir’de savcılık ve emniyete iki yıl içinde Özalpay hakkında hakaret, tehdit ve basit yaralama iddialarıyla 23 kez suç duyurusunda bulunduğu ortaya çıktı. Ölümünün ardından Ayşe Tuba Arslan’ın çantasında yazdığı 23. suç duyurusu dilekçesi bulunmuştu. Arslan son dilekçesinde tedbir kararlarına rağmen korunamıyor olmasına isyan ederek şu ifadeleri kullanmıştı:

*Defalarca şikâyet etmeme rağmen hiçbir sonuç alamadım, uzaklaştırmam olduğu hâlde. Benim bu Yalçın Özalpay isimli şahısla ilgili başvurmadığım hukuki işlem kalmadı. Bu şahıstan ölüm tehdidi alıyorum. Benim ölümüm gerçekleşince mi bana yardım edeceksiniz? Ben çok mağdurum.

BAKAN, “FERYADINA SESSİZ KALMAYIZ” DEMİŞTİ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de 2 Aralık 2019 tarihinde yaptığı açıklamada, “Ayşe Tuba Arslan bugün aramızda olabilirdi. Artık bu çığlığın son bulması gerektiğine inanıyoruz. Adalet kapısına gelenin feryadına sessiz kalamaz. Bu konuda yargısal olarak en ufak bir aksaklık yaşandıysa HSK gerekli müeyyideyi uygulayacaktır” demişti. Arslan’ın 23 suç duyurusuna rağmen korunamamasına ilişkin inceleme ve soruşturmalar ise geçtiğimiz günlerde sonuçlandı. Bu konuda yapılan soruşturma ve incelemelerin sonucu HSK tarafından Ayşe Tuba Arslan’ın babası Serdar Arslan’a 4 Ocak tarihinde gönderildi. Yazıda, aile mahkemesi hakimi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı kararı verildiği ve soruşturma dosyasının kapatıldığı bildirildi.