İnsan Hakları İzleme Örgütü, 2008 ve 2017 yılları arasında yasadışı film çekmeyi içeren cinsel suç kovuşturmalarının 11 kat arttığını tespit etti. 

‘ÜLKELERİNİ TERK EDİYORLAR’

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) raporda, Molka'nın (gizli kameraların rızaları olmadan kadınların müstehcen görüntülerini çekmek veya paylaşmak için kullanılması) kurbanları intiharı düşünmeye veya işlerini bırakmayı veya ülkeyi terk etmeyi düşünmeye zorladığını söyledi. 

ABD merkezli örgüt, sempatik olmayan polis ve mahkemelerle karşılaşmaların travmayı daha da kötüleştirdiğini söyledi. Ayrıca, hükümeti daha sert cezalar uygulamaya, erkekleri ve çocukları çevrimiçi olarak taciz edici görüntüleri izlemenin tehlikeleri konusunda eğitmeye çağırdı.

‘UMUMİ TUVALETLERDEN KAÇINIYORUZ’

HRW'nin kadın hakları Geçici Direktörü Heather Barr yaptığı açıklamada, "Dijital cinsel suçlar Güney Kore'de tüm kadınların ve kızların yaşam kalitesini etkileyecek kadar yaygınlaştı ve çok korkuttu" dedi.

Raporu yazan Barr şunları ekledi: "Kadınlar ve kızlar bize umumi tuvaletleri kullanmaktan kaçındıklarını ve halka açık yerlerde ve hatta evlerinde gizli kameralar konusunda endişeli olduklarını söyledi. Ayrıca, dijital cinsel suçlarından kurtulan kişilerin intiharı düşündüklerini söyledi.Barr, "Hukuki adalet sistemindeki yetkililerin çoğu erkek ve çoğu zaman bunların çok ciddi suçlar olduğunu anlamıyor ya da kabul etmiyor gibi görünüyorlar" diye ekledi. 

HRW'nin Asya bölümünde kıdemli araştırmacı olan LinaYoon, "Dijital seks suçları Güney Koreli kadınlar ve kızlar için acil bir kriz" dedi.Yoon, suçun kadınlar üzerinde “yıkıcı bir etkisi” olduğunu da sözlerine ekledi. 

(Guardian)