İki yeni rapor, yıl içinde yaşanan küresel ısınma kaynaklı şiddetli hava olaylarının insanlar için ne kadar pahalıya mal olduğunu gösterdi. Corona virüs, ciddi bir şekilde ekonomik sıkıntıya neden olmaya devam ediyor. 

Ancak ısınan gezegenimizin yol açtığı doğal afetler de bu yılın zararını artırarak rekor hasara neden oldu ve sigorta şirketlerinin yayınladığı iki yeni raporun iddiasına göre milyonları havaya uçurdu.

KASIRGA, 13 MİLYAR DOLARI DA YUTTU

İngiltere ve İrlanda'da faaliyet gösteren Christian Aid, sigorta kayıplarına göre yılın en yıkıcı 15 felaketini sıraladı. Mayıs ayında Bengal Körfezi'ni vuran Cyclone Amphan kasırgası, 4,9 milyon insanı yerinden etti ve 13 milyar dolara mal oldu. İlk 10'un her biri en az 1,5 milyar
dolar hasara neden oldu ve beşi 5 milyar dolar veya daha fazla miktarda meblağa mal oldu.

ABD 60 MİLYAR DOLARLA LİSTENİN BAŞINDA

Christian Aid, raporun yoksul ülkelerde meydana gelen yıkımı muhtemelen eksik saydığını belirtti. Raporda, "Örneğin Güney Sudan, 138 kişiyi öldüren ve yılın mahsulünü tahrip eden kayıtlardaki en kötü sellerinden birini yaşadı" denildi. Yalnızca ABD, 60 milyar dolarlık zararla
iklim değişikliğinden mali olarak etkilenen ülkeler listesinin başında yer aldı. Bunun çoğu, alışılmadık derecede şiddetli bir şekilde oluşan Atlantik kasırgalarından kaynaklandı.

Toplamda adı geçen 30 fırtına, en az 41 milyar dolarlık hasara neden oldu ve ABD'nin yanı sıra Orta Amerika ve Karayipler'de tahmini 200 bin kişiyi yerinden etti.

"2021’DE BİR ŞEYLER YAPILMAZSA İŞİMİZ ZOR"

Aralık ayında yayınlanan bir başka raporda, dünyanın en büyük sigorta şirketi olan Swiss Reinsurance Company, 2020'nin son 40 yıldır sektör için en maliyetli beşinci yıl olduğunu tespit etti. 

Şirket, ABD'deki rekor sayıda şiddetli fırtına ve orman yangını nedeniyle küresel kayıpların 83 milyar doları bulduğunu keşfetti. Christian Aid’in yayınladığı raporun yazarı Kat Kramer, "İster Asya'da sel, ister Afrika'da çekirge, ister Avrupa ve Amerika'da fırtınalar olsun,
iklim değişikliği 2020'de de artmaya devam etti. 2021'in bu gelgiti döndürmek için yeni bir faaliyet dönemini başlatması hayati önem taşıyor" dedi.

(Bloomberg)
Çeviri: İsmail Cömert