Şehirlerde bulunan meşe, akçaağaç, kavak, karaağaç, çam ve kestane, iklim değişikliği nedeniyle risk altında olan binden fazla ağaç türü arasında yer alıyor. Nature Climate Change dergisinde yayınlanan çalışmada, bilim insanları, mevcut ağaçların daha iyi korunmasını ve kuraklığa dayanıklı çeşitlerin dikilmesini istiyor.

KORKUTAN SÖZLER

Avustralya, Penrith'teki Western Sydney Üniversitesi'nden Manuel Esperon-Rodriguez, kentsel alanlardaki birçok ağaç iklim değişikliği nedeniyle zaten stres altında ve hava ısındıkça ve kurudukça potansiyel risk altındaki türlerin sayısının artacağını söyledi. Esperon-Rodriguez, “Ağaçların serinletici etkileri vardır ve gölge sağlayarak şehirleri daha yaşanabilir kılar. Şehir ve sokak ağaçları fiziksel ve zihinsel sağlığı iyileştirebilir” dedi.

BBC News'e verdiği demeçte, "Bütün bu faydalar esas olarak büyük olgun ağaçlar tarafından sağlanıyor, bu yüzden bugün diktiğimiz ağaçların gelecek nesiller için tüm bu faydaları sağlayabilecekleri bir aşamaya geleceğinden emin olmamız gerekiyor" dedi.

ONLARCA ŞEHİR İNCELENDİ

Araştırmacılar, küresel ısınmanın sokaklara ve parklara dikilen ağaçlar üzerindeki olası etkisini değerlendirmek için 78 ülkede 164 şehirde dikilen 4 binden fazla farklı ağaç ve çalıyı kaydeden bir veri tabanı olan Küresel Kent Ağacı Envanterini kullandılar.

Analiz edilen 164 şehirden, artan sıcaklıklar ve yağışlardaki değişiklikler nedeniyle bazı şehirlerde ağaç türlerinin yarısından fazlası zaten risk altında. 2050 yılına kadar bu oranın üçte ikiden fazlaya çıkması bekleniyor.

Kentsel alanlardaki türler için iklim riski, özellikle tropik bölgelerdeki şehirlerde ve Hindistan, Nijer, Nijerya ve Togo gibi hassas ülkelerde yüksektir. (BBC)