Yeni projeksiyonlara göre sıtma ve dang humması milyarlarca insana ulaşacak.Araştırmacılar, 1970-99 rakamlarına kıyasla, dünyanın en belirgin iki sivrisinek kaynaklı hastalığı tarafından 4,7 milyara kadar daha fazla insanın tehdit edilebileceğini tahmin ediyor.

SICAKLIKLAR BULAŞMA MEVSİMLERİNİ UZATACAK

Rakamlar, aynı dönemde yaklaşık 4,5 milyar nüfus artışı ve 2100 yılına kadar yaklaşık 3,7 derece sıcaklık artışı tahminlerine dayanıyor.

LSHTM'de yardımcı doçent ve raporun yazarlarından biri olan Felipe J Colón-González, "Bu çalışma, sera gazı emisyonlarını azaltmanın milyonlarca insanın sıtma ve dang hummasına yakalanmasını engelleyebileceğini güçlü bir şekilde gösteriyor’’ dedi. 

HER YIL MİLYONLARCA KİŞİYİ ENFEKTE EDİYOR

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre sıtma, her yıl çoğu çocuk olmak üzere 400 binden fazla insanı öldürüyor. 2019'da, tahmini 230 milyon vakanın yüzde 90'ından fazlası Afrika'da meydana geldi. Dang hummasının özel bir tedavisi yoktur. Hastalık, dünya nüfusunun neredeyse yarısı risk altında olduğu için yeterince bildirilmemiştir. Dang hummasının her yıl 100 milyon ila 400 milyon insanı enfekte ettiği ve 20 bin kişiyi öldürdüğü tahmin edilmektedir.

LSHTM'de doçent ve çalışmanın bir başka yazarı olan Rachel Lowe, Eritre, Sudan ve Kolombiya gibi bazı ülkelerde son yıllarda sıtmada önemli bir canlanma görüldüğünü söyledi. DSÖ'ye bildirilen dang humması vakalarının sayısı son yirmi yılda sekiz kattan fazla artarak 2000'de 505 bin 430'dan 2019'da 5.2 milyona ulaştı.


(Guardian)